Mekkora az SM esélye?

Kedves Doktornő! 28 éves sportos, normál testalkatú, pszichológus végzettségű férfi vagyok. Panaszaim 3 hete kezdődtek. Futás után nem sokkal a bal talpam párnás része, a lábujjak alatt elkezdett égni/zsibbadni - ezt a futásnak tulajdonítottam de azóta sem múlt el, azonban 1 hete egy leguggolás után a jobb combom térd feletti részén éreztem enyhe fájdalmat és zsibbadást egy kisebb területen, ez azóta is tart és a zsibbadás/bizsergés néhány nap alatt, fokozatosan levándorolt a jobb lábfejembe is és megállapodott a lábujjaim környékén. (Ez éjjel a legkellemetlenebb, néha nem tudok tőle aludni.) Az érzés többnyire állandó, néha a lábszáramban és a térdhajlatomban is érzek enyhe paresztéziát. Lábfejemmel néha hideget, néha meleget érzek indokolatlanul. (Kezeim és lábaim hideg harására nagyon hamar kihűlnek és nehezen melegednek fel) A lábam izmaiban kellemetlen fájdalom jelentkezik főleg terhelésre és nyújtásra. Mindkét lábamban érzek enyhe izomremegést, ami több kis területre korlátozódik (szinte bárhol az alsó végtagok izmain) , néha enyhe áramütésszerű máskor inkább tic-nek mondanám. (Érzéskiesésem nem volt!) Egy hete jelentkezett kellemetlen égő fájdalom a hátgerincem felső részénél és a nyakamnál, ez főleg éjjel kellemetlen, de van, hogy egyáltalán nem érzem. Vannak régebb óta fennálló panaszaim is: ha monitorról olvasok gyakran érzem, hogy a szemem elfárad és csak nehezen tudok mindkét szememmel fókuszálni. Ez után gyakran jelentkezik szédülő bizonytalan érzés. Általánosságban elmondhatom, hogy fáradékony vagyok, gyakran fáj a fejem, nem alszom jól. Néha tapasztalok bizsergést az arcomon és teljes testes/ kézfej remegést is, de ezt pszichoszomatikusnak gondolom mivel jön és megy. Fél éve alkalomszerűen epigastriális nyomó fájdalmat érzek (kivizsgáltak, minden negatív.) Neurológussal konzultáltam, mivel nagyon félek, hogy panaszaim hátterében SM állhat. A szakorvos szerint ezek a tünetek nem jellemzőek az SM-re: az SM-nél a paresztéziák nem migrálnak és az aktív szakaszban folyamatosan jelen vannak. Műszerrel nem vizsgált meg, de fizikális eltérést nem talált. Ennek ellenére biztonság kedvéért adott natív MR-re beutalót februárra, hogy megnyugodjak... Vérképem jó, viszont a NL arányom már hosszú ideje el van tolódva a lymphocita javára (~50-60%) . Hematológus vizsgált, nem talált kóros eltérést. A CRP szintem kifejezetten jó, 0,3 alatti. (Talán ezeknek az adatoknak van némi relevanciájuk) . Sajnos még mindig eléggé aggódódok, hogy mégis SM állhat a háttérben, hiszen "ezerarcú betegségről" van szó (EBV fertőzésen átestem és gyermekkoromban enyhe D vitamin hiányom volt) . Ön szerint van esélyem SM-re? Hogyan lehet elkülöníteni a perifériás idegbántalmakat a központi idegrendszeritől (valamilyen alagút szindrómára gyanakszom)? A tünetek sokfélesége a pszichoszomatikum irányába mutat, de nehezen tudom elhinni, hogy ennyire jelentős érzésekben tud manifesztálódni Köszönöm megtisztelő türelmét és segítségét!

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza zsibbadás témában

Kedves Kérdező!

Arra a kérdésére, hogy mekkora az esélye SM kialakuására, sajnos nem tudok választ adni,mert az jósolgatás, kuruzslás lenne.

A leírt tünetei szerintem hypochondriára utalnak.

Folyamatosan vizsgáltatja magát, és bár negatívak az eredmények, ezek Önt nem győzik meg.

Helytelenül alkalmazott edzés, futás is okozhat panaszokat, elsősorban az alsó végtagi izomzatban.

A periféiás idegek vizsgálatára az elektroneurographia (ENG) alkalmas, ezzel az alagút szindromák is megfelelően diagnosztizálhatók.Azt viszont. hogy az Ön esetében melyik ideg compressziós szindroma jönne szóba, nehezen lehetne megmondani, de neuropathia irányában ezt a vizsgálatot mindenképpen javasolom.

Pszichoszomatikus irányba mutat, hogy Önnek csak szubjektív panaszai vannak, objektív vizsgálati eltérések viszont nem igazolhatók. Reméljük, az MRI vizsgálat is negatív lesz és ezután felhagy az SM diagnózissal kapcsolatos félelmeivel.

Minden jót kívánok. üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2019. december 07., 16:43; Megválaszolva: 2019. december 07., 17:12
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Visszatérő Kézfej zsibbadás
Zsibbadás és szédülés
Zsibbadás, érzéketlenség
Mi lehet a gyakori izomrángás és...
Terhelésre fellépő magas vérnyomás
Tisztelt Dr. Fehér Gergely, elnézését kérem, a március 30.-i kérdésemben valóban elfelejtettem pár dolgot kibontani: Két esetben is...