• Diagnózis értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő, Segítsen értelmezni az alábbi diagnózist: “MRI koponya natív vizsgálat: 2019-11-04 Eredmény A koponya MR, MRA vizsgálatot nativan axialis FLAIR FS, T2, diffusio súlyozott, haemogradiens, coronalis T2, sagittalis T1 mérésekkel végeztük, az intracranialis nagyerekről TOF MRA és 3D rekonstrukciók készültek. Kérés indoka: A vizsgálatot az ügyfél kérésére végeztük. Orvosi dokumentáció, anamnesis, előzmények nem állnak rendelkezésünkre. A hátsó scalában dorsalisan, mk. oldalra terjedően 94 x 58 x 14 mm-es, liquor jeladású, éles kontúrú képlet ábrázolódik. Egyebekben a cranio-spinalis átmenet szabályos. A basalis cisternák folyadékjeladása megtartott. A kamrarendszer középállású, nem tágabb, szimmetrikus. A felszíni liquorterek normális tágasságúak. A középvonal megtartott. Vérzés, diffusiogátlás, az agyállományban egyéb kóros jeladás nem látszik. Térfoglalás jele nem látható. A nagyerekben a flow void megtartott, stenosis, körülírt tágulat nem különül el. Bal oldalon az arteria vertebralis és az ACA A1 szakasza hypoplasiás. Vélemény: A hátsó scalában arachnoidalis cysta. Variációs erek a fentiek szerint. Neurológiai konzílium javasolt.” Diagnózis R9080 Közp. idegrendszer diagn. képalkotó vizsg.nál talált kóros l

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a Koponya MRI témában

        Kedves Kérdező! Mint a leletből kiderül, a vizsgálatot saját elhatározásból kérte. A leletezést végző orvos azért javasolja a neurológiai konzíliumot, hogy kiderüljön, okoznak e valamilyen panaszt az amúgy jóindulatú anatómiai variációk, az arachnoidalis cysta, vagy a fejletlen, valószínűleg valamivel kisebb átmérőjű, de egyébként normális agyi erek. A panaszától függ, hogy van e Önnel bármi teendő, vagy nincs. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2019. november 10., 19:33; Megválaszolva: 2019. november 11., 09:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: