• MR lelet ( migrén miatti kivizsgálás)

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! MR lelet értelmezésében kérném a segítségét. Fejfájás miatt kérte orvosom a vizsgálatot. A bal oldalam gyengébb a karom és a lábam is. A nyakam nehezen mozgatom és fáj. Okozhatja-e mindezt az alább leírt eltérés. Orvosomhoz 2 két múlva kell mennem. Nyaki és agyi MR vizsgálat : A C. lordosis íve kiegyenesedett. A corpusok magassága és a zárólemezek megtartottak, a peremszéleken degenerativ felrakódások mutatkoznak. A discusok magassága megtartott, a C.V., C.VI. porckorongok mérsékelt degeneratív jelvesztést mutatnak a T 2 súlyozott méréseken. A C.V. discuson minimális széles alapú előboltosulás látható, emelett a bal oldali forament a degeneratív eltérések szűkítik, a kilépő gyök modellált. A C.VI. discuson méréskelt széles alapú előboltosulás látható, amely neuralis érintettséget nem okoz. A csontos canalis spinalis normális tágaságú, a myelon vastagsága és jeladása megtartott. A craniocervicalis átmenet stabil. A felszíni liquorterek átlagos tágasságúak. A kamrarendszer supratentorialisan jelzetten tágabb, szimmetrikus, a középvonal a helyén áll. A periventricularis fehérállományban mindkét oldalon néhány egészen apró foltos megjelenésű, nem térfoglaló hatású magas T2 illetve Flair jeladású eltérés látható. A híd állományban bal oldalon félhold alakú 20 mm-es magas Flair jeladású eltérés mutatkozik. Diffúzógátlás illetve hemosziderin depozitum nem azonosítható. A kisagy-híd szöglet területén kóros nem ábrázolódik.A craniocervicalis átmenet stabil, a cerebellaris tonsillák a foramen magnum síkja felett ábrázolódnak. A sella és régiója nem kóros, a corpus callosum megtartott. Az orbiták régiójában eltérés nem ábrázolódik. Az artériás angiographiás méréseken a bal arteria vertebralis kifejezetten gracilis, a jobb oldali átlagos tágasságú. Az arteria basilaris distalis harmada gracilis, kaliberingadozó. A bal arteria cerebri psterior P 1-es szakasza rendkívűl gracilis, distalisabb érszakasz a carotis rendszer felől telődik. Mk. carotis rendszer szabályos, de mindkét ACM 2-es szakasza gracilis. Vélemény: Spondylosis cervicalis.Protrusio disci C.V., C.VI., Degeneratiív foraminalis szűkítettség és kilépő gyöki modelláció a C.V. szintben bal oldalon. Centralis atrpia suspect. Minimális mértékű vascularis jellegű fehérállomány eltérések mindkét nagyagyi hemisphaeriumban valamint a híd állományábam bal oldalon. Jobb oldali dominanciájú vertebrobasilaris rendszer. Variációs Willis kör. Arterioscleroticus eltérések alapos gyanúja és szűkület az arteria basilaris és mindkét ACM 2-es szakaszán. Kellőképpen ijedt vagyok a leírtak miatt. Köszönöm válaszát.

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a Koponya MRI témában

        Kedves Kérdező ! A vizsgálat alapján elmondható, hogy az agy vérellátása, főleg a hátsó területek felett nem kielégítő.A vizsgált erek átjárhatósága csökkent, átmérője ingadozik.Az elülső fehérállományban, de főleg az agytörzsben kisebb érelzáródások okozta infarktusok láthatók.A lelet agyi érbetegséget igazol,ami mindenképpen kellő odafigyelést,további vizsgálatokat( Carotis Doppler) gyógyszeres kezelés is igényel.nem érdemes megijedni, mert a betegség kezelhető.A megbeszélt időpontban jelentkezzen kivizsgáló orvosánál, aki részletesen ismerteti majd a teendőket. Minden jót kívánok.Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2019. október 29., 12:59; Megválaszolva: 2019. október 29., 16:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.