• Izomrángás, zsibbadás tünetek mitől lehetnek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Május elején egy pár napig tartó megerőltető fizikai munka után jöttek elő a tüneteim. Nem szoktam egyáltalán mozogni, ülőmunkát folytatok és akkor nagyon kihajtottam magam, de ezen kívül is eléggé stresszes életet élek évek óta, az utóbbi években kevés alvással megspékelve. A tüneteim akkor úgy kezdődtek, hogy bizonyos alváspozícióban, amikor oldalt feküdtem a felül lévő karom elzsibbad alkartól lefelé de csak pár ujjam, ami aztán mozgatásra elmúlt, viszont mindkét oldalon ugyan úgy elzsibbad egy jó 10 perc után attól függően melyik oldalalom feküdtem éppen. Akkor a bal combomon ilyen hidegérzet szerűség volt, mintha fázna és pár napon keresztül éreztem, aztán hol elmúlt hol visszajött pár napig. Emellett tapasztaltam kézremegést, izzadást, néha rám jött ilyen melegségérzet főleg estére amikor jobban is izzadtam, de akkor is ha nem volt meleg. A jobb bokámnál is éreztem ilyen furcsa érzést mintha feszülne. Az alvásom az elég gyengének mondható, nem igazán tudok 5-6 óránál többet aludni régóta és gyakran van úgy, hogy nehezen alszom el, vagy csak felületesen alszom mert bánt valami. Volt olyan is, hogy lefeküdtem picit pihenni és megrándult a testem és felriadtam, de ez csak háton fekve pihenéskor rövid idő után jött elő. Ezek az előbb leírt tünetek az utóbbi hetekben kicsit ritkábbak lettek, de ha úgy alszom még mindig képes elzsibbadni a kezem abban a korábban leírt pozícióban egészen addig amíg meg nem mozdítom. Ami még pár hónapja (talán 2 vagy 3) tünetként megvan és jelenleg is tapasztalom, azok az apró izomrángások test szerte. Kevés ideig tartanak a rángások, csak pár alkalommal volt, hogy hosszabb ideig rángatóztak az izmok egy-egy helyen. Korábban kevesebb, mostanában naponta többször is van, de szinte minden nap tapasztalom őket. Mindenhol előfordul a testemen pl. váll, alkar, comb, fenék, kezek, bicepsz, combok, vádli, talp, a hátamon, vagy a hüvelykujj mellett, de maga az egyik hüvelykujj is rángott egyszer. Az izzadás, kézremegés is megvannak még, ami rosszabbodik ha ideges vagyok. Ezeken kívül eddig nem tapasztaltam más tünetet magamon. Jó pár éve szorongással élek, voltak pánikrohamaim is évekkel ezelőtt és nagyon stresszes a jelenlegi munkahelyem is. Illetve az elmúlt években többször voltam kimerült idegileg nagyjából hasonló tünetekkel, leszámítva a zsibbadást és az izomrángásokat. Doktornő szerint van-e okom aggódni valami komolyabb neurológiai betegség miatt (pl. ALS, Szklerózis Multiplex), illetve mit gondol, mitől lehet nekem ez a tünetegyüttes? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a zsibbadás témában

        Kedves Kérdező! Leveléből kiderül, hogy évek óta szenved szorongásos tünetei miatt, pánik rohamai is voltak.Sajnos, nem árulta el, hogy emiatt kapott e bármilyen kezelést, egyáltalán járt e orvosnál?A jelenlegihez hasonló tünetei is régóta fennállnak.Mindezek mellett még stresszes életet él.Ön írja, hogy fizikai terheléshez nem szokott szervezetét napokig tartó fizikai terhelésnek tette ki,ezt követően kezdett zsibbadni. A remegés, az izzadás a kifáradt, vegetatív idegrendszerileg labilis betegeken rendszerint megvan.Az aggódása is része a tüneteinek.Ezek összességében nem neurológiai, hanem pszichiátriai betegségre utalnak, a testi panaszok ennek velejárói. Jó lenne, ha mielőbb szakszerű gyógykezelést kapna annak érdekében, hogy rossz közérzetén és rossz gondolatain hosszú távon változtatni tudjon. Minden jót kívánok. Üdvözlettel. Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2019. október 02., 19:36; Megválaszolva: 2019. október 04., 06:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: