• Ujj- és orrzsibbadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Szappanos Zsuzsanna! 6 évvel ezelőtt arra figyeltem fel az érettségi utáni időszakban, hogy visszatérően (naponta pár alkalommal hosszabb ideig, akár órákig) zsibbadnak az ujjperceim mind a kettő kezemen. Próbáltam felváltva hideg-meleg vízbe tenni a vérkeringés miatt, de nem használt semmit. Évek múlva ismét, újabb stresszes időszakban visszatért az ujjzsibbadás, de már szerencsére nem naponta többször, csak 1-2 nap észleltem. Előző héten például amikor nagyon felidegesítettem magam, körülbelül 3 órán keresztül rettenetesen zsibbadtak az ujjperceim mind a kettő kezemen. Ritkán a karom is zsibbad, de ezt csak pár másodpercekre és nagyon enyhén éreztem eddig. Ezeknél a tüneteknél most jobban aggaszt, hogy az orrom bal oldalán, a szájam felett, az orrlyukam mellett zsibbad az orrom töve naponta többször (körülbelül 10-szer). A zsibbadás körülbelül 5 percig tart ilyenkor. 2 hónapja ugyanazon az oldalon körülbelül 5-ször éreztem az arcomban is enyhe bizsergést, de azt gondoltam, hogy az ottani oldalon lévő érzékeny (lehet elhalt) fogamtól (amit nem találtak rossznak a fogorvosok, ezért nem is kezelték) és a durva ínygyulladásomtól lehet (ami azóta szerencsére elmúlt). Érdeklődnék, hogy ezeket a tüneteket okozhatja stressz vagy valamilyen neurológiai probléma? Elképzelhető, hogy az orrom zsibbadásáért a fogam is felelős lehet? Előre is köszönöm a válaszát!

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a zsibbadás témában

        Kedves Kérdező! Az újjbegyek és a száj, orr körüli zsibbadás fiatala nőknél gyakran előforduló panasz.Oka, a vér ph lugos irányban való eltolódása. A háttérben a gyors, felületes légzés, idegen szóval hyperventilláció.Ilyenkor a széndioxid távozik a tüdőből, a vérben oldott szénsav mennyisége csökken,ezáltal alakul ki az említett probléma. A megoldás kézenfekvő, tudatos, nyugodt légzés, mely a problémát hamar megoldja. Drasztikusabb eljárás, melyet a mentősök is előszeretettel használnak,a széndioxid visszalélegeztése, melyet egy arcra húzott neylon zacskó segítségével érnek el.Ez többnyire azonnal segít.Önnek azonban a stresszek kezelése ajánlott. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. június 28., 15:56; Megválaszolva: 2019. július 07., 07:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: