Végtaggyengeség és bizsergés

Üdvözlöm! Pár napja gyengeséget érzek a lábaimban és a bal karomban! Az egész testemen hangyamászás szerű bizsergést, de még az arcomon is! Főleg a szemöldökömnél! Nagyon idegesítő érzés! A vérnyomásom jó, de a pulzusom mindig 50-60 között van! Interneten ha rákerestem az SM betegséget hozta fel, amitől teljesen kétségbe estem! Régebben volt 2-es típusú cukorbetegségem, de az mára már rendbe jött! Néha a lábaimból, minta elmenne az erő! Kérem segítsen mert teljesen bepánikoltam már! Üdvözlettel.

Dr. Kerekes Éva válasza neuropátia témában

Tisztelt Érdeklődő! Panaszait biztosan a pánik tette idegesítővé. Nem, az SM-re nem a bizsergés érzése jellemző (előfordul, de nem jellemző, az SM tipikus tünetei a látászavar és a bénulás, szédülés), ezért az SM-től ne féljen. Örülök, hogy rendbe jöttek a vércukor értékei, de sajnos ez a betegség nem gyógyul meg teljesen.. Panaszai diabetikus neuropátiára tipikusak, ezért, kérem, hogy menjen el újra az endokrinológushoz ezekkel a panaszokkal, hogy megnézzék az jelenlegi vércukor értékeinek 3 havi átlagát, valamint a vércukor terhelést. A neurológiai szakma (dr. Kozák Norbert prof) ilyen neuropátiás panaszok esetében azt szokta ajánlani, hogy a vércukor terhelés vizsgálata közben a cukros víz megivását kövtően ne 2, hanem 1 óra múlva nézzék meg a Vc értékeket, és ha azok 8,5 mmol/l felettiek, ezt az jelenti, hogy az illetőnek prediabetese van (csökkent glucose tolerancia, cukorbetegség kezdete), és ebben az esetben indokolt bizonyos gyógyszerek alkalmazása a súlyos diabetikus neuropátia megelőzése céljából (no meg persze a megfelelő mozgás és fogyás) . Természetesen vérkép -és vesefunkciók, B12 ellenőrzése is szükséges, és neurológiai vizsgálat is indokolt. Remélem, mindez Önnél nem igazolódik be, de addig is 3x3 tabl B1 vitamin alkalmazása javasolt (vény nélkül kapható). Ha a zsibbadás a nagy adag B1 vitamin mellett megszűnik, akkor fokozatosan csökkentheti a B1 vitamin adagját arra az adagra, ami az Ön panaszait megszünteti. Gyógyulást kívánok!

Megválaszolva: 2019. június 24.

Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek

SM és fogamzásgátlás
Tisztelt Doktornő 34 éves SM beteg vagyok, az MRi felvételek alapján az idegrendszer egészét érintve. Rendkívül szerencsésen több, mint 10 éve volt 3 nagyobb...
Forgó szédülés terhesseg
Kedves Doktornő! 36 eves vagyok 25 hetes várandós. kb 2 hónapja (eddig 4 alkalommal) alakult ki hirtelen fulzugas/dugulas a jobb fülemben majd elég erős forgó...
Arcideg bénulás nem javul
Jóságot kívánok. 3 hete bal oldalon arcideg bénulásom lett. Koponya CT.történt, ami semmi rendelleséget nem mutatót. Füll orr gégészetre utaltak. Itt fel...
Szteroid injekciótól izomleépülés
Üdvözlöm, Kérdésem az lenne, hogy régebben kaptam Kenalong injekciót farba (allergia miatt kaptam) …Ezt követően, néhány hónap múlva azt vettem észre,...
Nagyon gyors fejrázás babánál
Tisztelt Doktornő! 10,5 hónapos unokaöcsém néha nagyon gyorsan rázza a fejét jobbra-balra. Többször láttam már ezt a fejrázást, pl. napközben az...
Éjszakai kézzsibbadás