• Agytrözsi stroke

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Epikrízis: ictalisan kialakult bal oldali hemiparesis, dysarthria miatt történt systemas intravenas thrombolysis. Az acut szakban történt koponya CT vizsgálat friss ischaemiát nem igazolt, CT-angiographia során arteria basilaris occlusio igazolódott. Rosszabbodott az állapota, hypnoid tudatzavara mélyült, dysarthriája is rosszabb lett, bal oldali hemiplegia alakult ki, dysphagia miatt nasogastricus szonda levezetése. Továbbra is az arteria basilaris occlusio látszott. Az osztályon thrombocyta aggregatio gátlóként szalicilátot indítottak. Szénhidrát háztartás szükség szerint agadolt gyors hatású insulinnal tartották egyensúlyban. Bronchitises tünetek miatt empirikusan széles spektrumú antibiotikumot indítottak parenteralisan, bronchodilatatort és expectoranst kapott. Az LMWH-t profilaktikus dosisban adagolták. Mannittal dehydrálták, parenterálisan folyadékot pótoltak. ET-intubatio történt. Következő napra, az esti órákra romlott az állapota. Agytörzsi reflexei kihunytak, spontán extensios-berotatios tónusbelövellések jelentek meg. Újraélesztés történt, 1 ampulla Tonogént kapott. De sikertelen volt. A kérdéseim/kéréseim a következőek lennének: Szeretném ha elmagyarázná hogy mi is zajlott le. Végignéztük, itthon még kissé meg tudta emelni a bal kezét és lábát, vasárnap este beszéltünk vele, nehézkesen de értettük mit mond. Másnap nem tudott már beszélni, csak bólogatni, a levegőt a száján keresztül szedte, nehezen. Egy óra múlva majdnem megfulladt, mert lecsúszott a nyelve a torkán. Este visszamentünk, már semmire sem reagált. Mit lehetett volna tenni? Hogyan előzhettük volna meg? Januárban azt a vérrögöt nem látták? Hiszen akkor is mondta hogy lüktet a füle mögött. A vérrög oldóval csak rontottak a helyzeten? Csak szeretnénk tudni hogy pontosan mi történt. Elnézést kérek ha sok volt a kérdés, a válaszokat pedig előre is köszönöm! Tisztelettel Ramóna

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a a.basiláris elzáródás témában

        Kedves Kérdező ! Édesapja alapbetegségei, a magas vérnyomás, cukorbetegség fokozott kockázatot jelent a stroke vonatkozásában.A januárban fellépő panaszok, és a koponya CT eredménye ( lacunáris infarctusok) arra utal, hogy régebb óta fennállt a következményes agyi érbetegség. Nem tudom,hogy thrombocyta aggregáció ellenes szert az esemény előtt kapott e ? Megelőzésképpen az alapbetegségek egyensúlyban tartása mellett ezen kívül nem sok mindent lehetett volna tenni. Az artéria basiláris elzáródása, miután az életfontosságú agytörzsi központok vérellátása sérül,thrombolysis nélkül biztosan végzetes lett volna. Az orvosok teljesen a szakma szabályait betartva végezték el feladatukat.Miután a kontroll CT sem igazolt vérzést, a thrombolysis szövődményei nem álltak fenn.a beavatkozás szakszerű volt, és az egyetlen esély a túlélésre.Sajnos azonban, a vérrög elhelyezkedése miatt már az időközben kialakult, élettel összeegyeztethetetlen agytörzsi sérülések miatt az életét nem sikerült megmenteni. Nyugodjanak meg.Januárban ez a vérrög még nem volt ott,nem lehetett látni.Az orvosok teljesen a szakma szabályait betartva végezték el feladatukat. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2019. június 14., 20:08; Megválaszolva: 2019. június 16., 07:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: