• Lelet kiértéklése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Szeretném érteni a leletem lényegét, van-e további teendőm? Eredmény A koponya MR, MRA vizsgálatot axialis FLAIR FS, T2, diffusio súlyozott, haemogradiens, coronalis T2, sagittalis T1 mérésekkel végeztük, az intracranialis nagyerekről TOF MRA és 3D rekonstrukciók készültek. Kérés indoka: Két hete nyilalló bo fejtetői fejfájások. Érmalformatio, térfoglalás kizárását kérném. A cranio-spinalis átmenet szabályos. A basalis cisternák folyadékjeladása megtartott. A kisagyi tonsillák a foramen magnum szintjében végződnek. A kamrarendszer középállású, nem tágabb, szimmetrikus. A felszíni liquorterek normális tágasságúak. A középvonal megtartott. Vérzés, diffusiogátlás nem látszik. Mindkét oldalon, bal frontalis túlsúllyal a periventricularis és subcorticalis fehérállományban néhány 2-3 mm-es T2 méréseken magas jeladású góc látszik. Infratentorialisan kóros jeladás nem mutatható ki. A corpus callosum vastagsága, jeladása megtartott. Térfoglalás jele nem látható. A nagyerekben a flow void megtartott, stenosis, körülírt tágulat nem különül el. Jobbra deviáló septum nasi. Vélemény: A kétoldali fehérállományi laesiok elsősorban vascularis eredetűek lehetnek. Deviatio septi nasi.

        Dr. Fehér Gergely válasza a fehérállományi léziók témában

        Kedves Kérdező! Önmagában sosem a leletet gyógyítjuk, hanem a beteget, a beteg panaszait. A leírt elváltozásokat viszonylag gyakran lehet látni, érdemi jelentőségük nincs, döntően fejfájás (migrén) mellett tudnak kialakulni (úgynevezett migrénes fehérállományi léziók), illetve magasvérnyomás-betegséghez, cukorbetegséghez kapcsolódnak, de mint mondtam, önmagában ez semmit nem jelent. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely


        Dr. Fehér Gergely

        Dr. Fehér Gergely

        Kérdés: 2019. május 18., 17:33; Megválaszolva: 2019. május 20., 08:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: