• Hányás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Van egy 2, 5 éves kisfiam akivel kb, 4-5 hónapja kezdődtek a problémák. Ami abban nyilvánul meg, hogy a semmiből elkezd hányni, nagy mennyiségű ételt illetve folyadékot tartalmazó hányásai jelentkeznek. Főként éjszaka álmából felébredve észleljük, de volt olyan is hogy napszaktól függetlenül hányt. Ennek okán január elején bekerült a kórházba 2, 2 vércukor szinttel és 125, 9 es Na szinttel. Az előzményeket elmondva, hogy egy bizonyos idő után ezek a nagy mennyiségű hányások ismétlődnek, egy hét alatt egyetlen MR vizsgálat történt negatív eredménnyel, ekkor vírus inf írták le.Haza engedésünk óta ezek a hányások nem rendeződnek, jan 18, 21, 30 február 2, 7, 12-én négy alkalommal ismétlődött, és ezek a napok mióta írom. Február 5-én lettünk vissza rendelve a neurológia szakrendelőbe, ahol készült EEG vizsgálat:"A centrális és parietalis elvezetések felett 1-1 meredekebb hullám látható". Készült ezen a napon alvásos EEG is amin"a vizsgálat alatt vertex meredek hullámok és néhány alvási orsó, és K-komplex is megfigyelhető. Ekkor abban egyeztünk meg hogy videó felvételt követően biztosabbat fog tudni mondani, a felvétel alapján abdominalis epilepszia merült fel, így 3 napja Keppra szedését kezdtük el, de az első napon 4 alkalommal is hányt ami nem jellemző rá. A további napokon 2 alkalommal isnétlődött minden nap a hányása. Jelenleg a gyógyszer le lett állítva a hétvégére, mai napon már nem hányt. Mostmár foggalmam nincs mi lehet ez. Jövőhéten szerdára kaptunk magán úton vérvételre időpontot rengeteg mindent néznek, de foggalmam nincs mi lehetne az amit kérhetnénk az okok kiderítésére. Nagyon szeretném ha ennek vége lenne és ki derülne miért hány ennyit a kisfiam.ágyon szépen köszönöm, ha bármilyen vonalon el tudnánk indulni.Nem kételkedem a megállapított diagnózis a, viszont vannak fentartásaim.Köszönettel:Aggódó anyuka.

        Dr. Kerekes Éva válasza a hányás témában

        Tisztelt Érdeklődő! Megértem az aggódalmát. Azt nem értem, hogy a negatív koponya MR vizsgálat után miért keresik neurológiai okát a hányásnak? Ha kizárták az agyadaganatot, és nincs agyhártya gyulladása, akkor nincs neurológiai oka a hányásnak. Nincs Abdominális típusú epilepszia! ezt a fogalmat néhány gyerekgyógyász még emlegeti, de a neurológusok régen tudják, hogy ilyen nincs (van gyomortáji diszkomforttal járó temporális roham felnőtteknél, de 2 évesen nem, és nem jár hónapokig tartó hányással). A nem alvásban készült EEG értéke igen kétséges, hiszen egy 2 éves nem tud megfeküdni csukott szemmel nyugodtan, így a leírt meredekebb hullámok mozgásos műtermékek lehetnek. Az alvásos EEg-ben nem írtak le kórost (A vertex potenciálok, alvási orsók és K- kolmplexek az alvás normális jelenségei). A gyermek hányásának vagy valóban vírus fertőzés az oka, vagy nem zár rendesen a gyomorszáj, vagy refluxa lehet, gastroenterológiai kivizsgálása javasolt (sajnos a labor vizsgálat erre nem fog választ adni). Gyógyulást kívánok a kicsinek.


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva

        Kérdés: 2019. február 15., 14:46; Megválaszolva: 2019. február 17., 22:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: