• MR vizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Nyaki MR vizsgálat értelmezésében kérném a segítségét. Fáj a nyakam és néha karzsibbadásom van és szédülök, de nem forgó hanem ilyen bizonytalanságérzés jön rám mint aki mindjárt elájul.Emellett a látásom is "piszkálja" valami /úszkáló foltok, szikralátás, fekete folt/ ez se állandó és szemészeti vizsgálaton nem találtak semmit. Ahogy kardiológián sem, mondjuk 24 órás vérnyomasom nem volt, de minden más igen. Lelet: A nyaki lordosis csökkent. Enyhe kényszertartás látszik. A cerebro-spinalis átmenet szabad. Ödéma a csigolyákban nem azonosítható. A C.III.discus degenerált, dorsomedialisan néhány milliméteres kiszakadt fragmentum is látszik. A discus kissé előboltosul, mindkét foramen bemenetet mérs.szűkíti. Enyhén a myelont modellálja. A C.IV. discus is degenerált, számottevő mértékben nem haladja meg a csigolya peremét. A foramenek és gyökök szabályosak. A C.V. discus kifejezetten degenerált, dorsalisan szélesen előboltosul. Mindkét oldalon szűkíti a foramen bemenetet, a peremszéleken kezdődő felrakódás látszik. Enyhe myelon impresszió is van. Subligamenter kissé cranio-caudalis irányba mozdult fragmentumok is követhetők. A többi cervicalis discus helyzete, jelintenzitása szabályos. A myelonban érdemi jelzavar nem igazolható. Vélemény: Kis, dorsalis discus hernia C.III. Discus hernia rupta C.V. Myelopathia nem diff. Mennyire vészes a helyzet? Okozhat ilyen panaszokat? Műtétet megúszom? Előre is köszönöm. Üdvözlettel

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a nyaki gerinc porckorongsérv témában

        Kedves Kérdező! A vizsgálat a CIII-CIV, és a CV-VI csigolya közt egyaránt porckorongsérvet igazolt.Ezek nyomják az ideggyököket, ami a kar zsibbadását magyarázza. A kezelés komplex. A statikus probléma, a kényszertartás megszüntetése, javítása nyaki gyógytornával, a porckorong degeneráció további kezelése hatóanyagokkal, melyek a porcképződést elősegítik, a stresszmentes életvitel hosszútávon nagyon hasznos lehet.Tekintettel arra, hogy két porckorong is érintett, a műtéti kilátások sem egyszerűek. Minél tovább konzervatív kezelés javasolt. Egyelőre a panaszai csekély mértékűek, ami biztató. Minden jót kívánok. üdvözlettel: dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2019. január 09., 20:45; Megválaszolva: 2019. január 14., 10:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: