• Nyugalmi remegés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Dr. Kerekes Éva! Azért kérdeztem korábban, hogy stressz helyzetben előfordulhat-e nyugalmi remegés, mert nemrégiben voltam egy Neurológusnál, hogy feltegyek pár kérdést az Esszenciális Tremorrol. Ugyanis korábban már megvizsgált egy másik Neurológus aki Esszenciális Tremort diagnosztizált, majd később azt mondta, hogy lehet ez nem is az, hanem a szorongás miatt van remegés. Már-már megszállottként néztem magamat, hogy van e nyugalmi remegésem, mert elkezdtem félni a Parkinson kórtól, noha tudom, hogy 23 évesen eléggé ritka. A státuszokhoz ez volt hozzá írva: Jobb felső végtagi túlsúllyal enyhe nyugalmi finomhullámú tremor látható. Ezen azért lepődtem meg mert én rögeszmésen néztem magam és nem láttam nyugalmi tremort, és más neurológus se mondta volna, hogy lenne. Az lenne a kérdésem, hogy mit jelent az, hogy felső végtagi túlsúllyal van nyugalmi tremor? Hogy kell ezt értelmezni? Előre is köszönöm a válaszát! Kellemes Ünnepeket kívánok!

        Dr. Kerekes Éva válasza a kézremegés témában

        Tisztelt Érdeklődő! Az esszenciális tremor olyan diagnzozis, amikor a páciensnek a kézremegésen kivül egyéb tünete nincs. A tünet nem romlik, nem vezet leépüléshez, mint a Parkionson kor, és a betegek csak akkor szednek gyogyszert, ha a foglalkozásukban nagyon zavar a kézremegés. Az, hogy az egyik neurolgus ezt irta az ambulánslapjára, valoban nem jelenti azt, hogy Önnek valoban ez a szindroma okozza a kézremegését. Sajnos amiota szoftvereket kényszeritettek ránk, hogy csakis ezekben a programokban irhatjuk meg az ambulánslapot, muszáj valami betegséget kodolni a betegnek, hogy az ellátást az OEP kifizesse a szakrendelésnek. Ezeket a betegségkdokat fejből kell tudnunk, mert a szoftever igy van megtervezve. De mi csak egypár fontosabb betegség kodját ismerjük fejből, és nincs könyvünk, hogy kikeressük a valos betegség kodját és időnk se, ezért használunk a korábbi többszáz diagnozis helyett 20-30-at. Sokszor esszenciális tremort kodolnak akkor, ha a beteg remegése mögött nincs egyéb súlyosabb, kezelést igénylő betegség. Nem kell komolyan utánoslvasni annak a diagnozisnak, ami az ambuláns lapon szerepel- sokkal hasznosabb odafigyelni arra, amit az orvos mond, mert sajnos az orvos nem azt irja, amit szeretne, hanem amit rákényzseritenek az egészségügyet szervező hozzánemértők. A nyugalmi tremor kifejezést akkor használjuk, ha a páciens keze akkor remeg, amikor nem csinál semmit vizsgálat közben. Mikor beszélünk a beteggel, valoban közben neurolgiai vizsgálata folyik- megitéjük a 12 agyidegpár működését, a mimikát, beszédet, remegést, egyéb kényszermozgásokat. Egy olyan szorongo ember, mint Ön, remeg a neurolgusnál, mivel fél a vizsgálat által megállapitott diagnozisoktol. Nincs oka a félelemre, Parkinson betegsége biztos nincs, mert az tipikus más tünetekkel jár a remegés mellett, amit mindkét neurologus észre vett volna. Csak akkor érdemes foglalkozni a kézremegéssel, ha zavarja az irásban, munkában. De a szorongása miatt érdemes pszichiáter segitségét kérni, mert nekem most is úgy tünik, a félelem uralja az életét, és sokkal jobban korlátozza, mint ezt a Parkinson kor tenné.


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Itt kérdezhet

        Dr. Kerekes Éva

        Kérdés: 2018. december 24., 10:27; Megválaszolva: 2018. december 29., 22:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: