• Vascularis laesio, zsibbadás/bizsergés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 28 éves férfi vagyok, nem dohányzom, nincsenek káros szenvedélyeim, rendszeresen sportolok. Zsibaddásos problémámmal szeretnék Önhöz fordulni, melyek idén februárban kezdődtek egy több napon át tartó erős fejfájást megelőzően. Alapvetően semennyire nem vagyok fejfájós, így pár nap után a háziorvos beutalt szemészetre, EKG-ra, teljes vérkép vizsgálatra, melyekkel minden rendben volt. A helyi kórház neurológiai szakosztályán elvégeztek egy lumbálást, mivel felmerült az agyhártyagyulladás esélye, ami később szintén negatívnak bizonyult. (2017 telén volt egy vírusos agyhártyagyulladásom, melyet szerencsére hamar felismertek és sikeresen kikezeltek az infektológián). A panaszok miatt készült egy teljes gerinc, nyaki, illetve koponya MR. Utóbbinál a radiológus a következőket írta: „Kamrarendszer középállású, nem tágabb. Szabályos felszíni liquorterek. Subcortinálisan, frontálisan mko. egy-két apró kóros jelű laesio detektálható, melyek vascularis eredetűek lehetnek. Más focális eltérés nem ábrázolódik. Kontransztanyag-adását követően kóros halmozás nem jött létre. Középvonal megtartott. A mellégüregek és mastoid területek légtartóak. Jelentősebb organicus eltérés nem volt kimutatható. Térszűkitésre vagy gyulladásra utaló jel nem látható”. Mivel a gerinc MR más helyen készült, az ottani radiológus az SM-et felvetette, mint lehetséges ok. Pár nappal később a panaszok megszűntek, így nem foglalkoztam a dologgal tovább. Most fél évvel később sajnos a gyenge zsibbadás/bizsergés újra előjött, mely közel egy hete tart a kezekben-lábakban felváltva mindkét oldalon, valamint néha az arc egyik oldalán is. A kérdésem az lenne, hogy lehet-e vajon köze a fent említett laesioknak a zsibbadáshoz, illetve ajánlott-e SM vonalon vizsgálódni? Továbbá, hogy az erős stressz előidézhet-e ilyen tüneteket? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a zsibbadás témában

        Kedves Kérdező ! 2017 telén volt egy vírusos agyhártyagyulladása. Az idén februárban jelentkező fejfájás, és zsibbadás valószínűleg hasonló volt a 2017-ben lezajlott betegsége során észleltekkel.Most viszont a neurológus nem talált objektív góctüneteket, melynek alapján ismét agyhártyagyulladás, vagy SM lehetőségét vetette volna fel.Én azt gondolom,a koponya MRI-n leírt kis foltok jelentőséggel nem bírnak, a teljes gerinc MRI pedig negatív volt. Az erős stresszek előidézhetnek hasonló panaszokat, elsősorban most már,- hogy megnyugtatóak a vizsgálati eredmények,- ezek megszüntetésére, kezelésére koncentráljon.Élje a betegség előtti egészséges életmódját. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. augusztus 30., 12:23; Megválaszolva: 2018. szeptember 02., 08:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés