• Sclerosis multiplex - MR vizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő, A lejjebb olvasható szöveg egy egy hónappal ezelőtt készült kontrasztanyagos mr vizsgálat során készült. A betegségről nagyjából annyi ismeretem van, amit az internetről tájékozódva gyűjtöttem a számomra relevánsnak tűnő oldalakról. Az elmúlt években volt néhány panaszom; Kezelőorvosom álláspontja szerint csak akkor jelentkezzek, ha újabb gond merülne fel. Kérdésem lenne, hogy összességében mi mindent jelent az MR eredménye, és valóban elkerülhető-e a gyógyszeres kezelés? Az MR vizsgálat ereménye: "A meglévő multiplex, periventicularis és juxta-corticalis, fehérállományi, thalamicus, callosalis, agytörzsi és cerebellaris, illetve aproximalis nyaki gerincben ábrázolódó gócok mellett, több apró, új góc megjelenése látható, elsősorban supratentoralisan, a periventicularissubcorticalis fehérállományban. A jobb oldali thalamusban leírt góc mellett m.k. o. Thalamusban egy-két apróbb, pontszerű eltérés is megjelent. A subcorticalis elváltozások az U-rostokat is érintik, a periventicularis eltérések egy része elongált, radiáló megjelenésű, Dawson-ujj jellegű. Az elváltozások a FLAIR és T2 súlyozott méréseken hyperintenzívek, T súlyozásnál kifejezetten hypointenzívek. A corpus callosum érintettsége érdemben nem változott. Cerebellarisan is új subcorticalis hyperintenzitások azonosíthatóak. A bal nervus opticus dorsalis harmadában az ellenoldalinál keskenyebb, mérsékelt hyperintenzivitást mutat. Vélemény: A leírt fehérállományi, gócos eltérések elhelyezkedése és megjelenése alapján SM-nek megfelel, a korábbi vizsgálathoz képest új gócok megjelenése igazolható, jelenleg aktivitásra utaló kontrasztanyag-halmozás nélkül. A bal nervus opticus chronicus érintettsége is felmerül. " Segítségét köszönöm!

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a SM témában

        Kedves Kérdező! A koponya MRI leírás valóban SM-nek megfelel, sőt, úgy tűnik, a gócok elhelyezkedése szinte az egész központi idegrendszert érinti. Ugyanakkor az is igaz, hogy Önnek kisebb panaszai vannak, de a klinikai betegség jelei nem állnak fenn, szerencsére.Ezek a gócok nem aktívak, működészavart nem okoznak. Pályafutásom során találkoztam egy esettel, amit alkalmam volt személyesen követni. Ez a hölgy évtizedek óta él azzal a tudattal, hogy fejében az Önéhez hasonló diffúz gócok mutathatók ki, de konkrét klinikai neurológiai góctünetei soha nem voltak, gyógyszeres kezelésben sem részesült.Remélem, Ön is ezen ritka kivételek egyike lesz, akinél a betegség ezen jóindulatú formája van jelen. Csatlakozom az előttem szóló kollégámhoz, és azt mondom, egyelőre nincs teendő. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2018. július 09., 16:57; Megválaszolva: 2018. július 10., 06:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: