Lamolep és Rivotril

Tisztelt Doktornő! Tegnap írtam Önnek, de a kérdéseimből van, ami kimaradt. Ha véletlenül van, amit újra megkérdezek, akkor elnézését kérem. Napi 2x100 mg Lamolepet szedek epilepsziára. Pszichiátriai okokból délben 0.5 mg, este pedig 1, 5 mg Rivotrilt. A neurológusom engedélyezte a hormonális fogamzásgátlást (Mirena nevű a méhbe felhelyezendő hormonális spirál, ami lokálisan, csak a méhben hat) . Két kérdésem lenne: 1. A Lamolep és a Rivotril gyengítheti -e a helyi hormonális fogamzásgátló hatását? (Ha jól olvastam, vannak enziminduktor antiepileptikumok, amik hatással vannak a hormonokra és semleges antiepileptikumok, amik nem befolyásolják őket. Úgy olvastam, hogy mind a Lamolep, mind a Rivotril semleges antiepileptikum, ezáltal nem gyengítik a fogamzásgátló hatását, és a szedésüktől nem jöhet létre nem kívánt terhesség csak szeretném ezt egy szakértőtől is hallani) . 2. A napi 2x100 mg Lamolep magas dózisnak számít? Illetve mellette a fent leírt Rivotril? Válaszát előre is köszönöm! Köszönettel: Kováts Kata

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza Epilepszia témában

Tisztelt Kata!

A Lamolep és Rivotril valóban nem enziminduktor típusú antiepileptikum, ezért akár szájon át bevehető hormonális készítményt is szedhetne biztonsággal.

A napi 2x100 mg a Lamolep minimális adagja feknőettkorban, amennyiben valóban epilpsziája van. A Maximális adag 2x200 mg.

Kérdés: 2018. június 22., 17:28; Megválaszolva: 2018. június 23., 23:24
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Mededek hullám az eegn
Tisztelt Doktornő! Röviden a kérdésem annyi lenne, hogy az eeg vizsgálaton a meredek hullám epileptiform jelnek minősül-e, de a biztonság...
Lamolep és Rivotril
Tisztelt Doktornő! Az előbbi levelemből még egy kérdés kimaradt. Az, hogy ilyen magas dózisban szedem a Lamolepet, vagyis nem tudom, hogy annak...
Görcsös remegés
Tisztelt Doktornő! A kisfiúnknál pár napja fura tünetek jelentkeztek. Állítólag nem epilepsziás roham, mert akkor fájdalmakról adna jelet, de ő...
Folyamatos kézemelés.
Kedves Doktornő! Kisfiam lassan 3 éves! Mindig normális ütemben fejlődött, szépen mondatokban beszél már! Közösségbe jár, szívesen játszik...
Mi lehet az ájulás pontos oka?
Tisztelt Kerekes Doktornő! Kisfiam most 11 éves. Már 8, 9 éves korában is előfordult, hogy minden, a térdét ért ütődés következtében kb.10...