• Időskori álmatlanság

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! Édesanyám 85 éves. Glaucoma miatt látását szinte teljesen elvesztette, majd szellemileg is leépült (Alzheimer típusú dementia)93%-os egészségkárosodás. Jelenleg fizetett gondozókkal él, akik napi 24 órában vele vannak. A gondozók havonta váltják egymást, mindkettőjüket szereti, elfogadja. Jókedélyű, jó étvágyú, mindenkivel kedves, bár értelmes beszédre nem nagyon képes, még megért egyszerűbb dolgokat, folyamatosan beszél, énekel, tapsol. Fizikailag jó állapotban van. Napi rendszerességgel sétálnak, 1-2 órát a jó levegőn (Békásmegyer, Dunához közeli rész). Lavestrát (vérnyomás) és Zocor (koleszterincsökkentő) szed, napi 1-1 tablettát. A szemorvos által felírt szemcseppek beadását nem tűri, gyógyszereit teában adják be. Nincs vele probléma, nem agresszív, nyugodt, békés, azt leszámítva, hogy éjjel sokszor felébred, szinte egyáltalán nem alszik. Nappal ülve bóbiskol, éjjel hangosan tapsol, lemászik az ágyról, lefekszik a földre, a gondozónők sem tudnak pihenni. Azokon a napokon, amikor éjjel szinte semmit nem alszik, nem tudják levinni sétálni, mert nappal túl fáradt. A háziorvos azt mondta, nem írhat fel altatót, neurológiára vigyem. Kérdésem, az említett gyógyszerek okozhatnak-e álmatlanságot. Létezik-e olyan vizsgálat, amely a beteg otthonában is elvégezhető? Közlekedni nem tud, csak gyalogosan, a gondozóival. Időpontra biztosan nem tud odamenni a szakrendelésre. Én másik településen lakom, Budapesten dolgozom. Létezik-e olyan altató amit ő is szedhet - nem okoz személyiségzavart, hallucinációt.

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a Alzheimer-kór témában

        Kedves Kérdező! Az idős, demens betegeknél gyakran fordul elő, hogy felborul a diurnális ritmusuk, nappal alszanak, éjszaka nyugtalanok, zavartak, bolyonganak. Mint írja, édesanyja semmilyen demencia ellenes szert nem szed.Ezek a gyógyszerek az Alzheimer betegséget nem gyógyítják, de a tüneteket enyhítik.Igaz, hogy csak neurológus, vagy pszichiéter szakorvos írhatja fel, ezért ehhez mindenképpen szükséges lenne szakorvosi vizsgálat.Továbbá vannak hatásos nyugtatók is, melyek megfelelő dózisával az éjszakai pihenést többnyire biztosítani lehet.Békásmegyeren közel van a Szakorvosi rendelő, akár gyalog is el tudná édesanyját vinni.(A koleszterin csökkentőt nyugodtan el lehetne hagyni, ez állapotát már nem befolyásolja) Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2016. október 26., 14:32; Megválaszolva: 2016. október 27., 06:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: