• Még mindig SM v. Lyme?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        "A fiziológiás lordosis íve kiegyenesedett. A csigolyatestek magassága normális, a zárólemezek épek. A porcrések nem szűkebbek, a porckorongok magassága és jelmenete megtartott. A durazsák nem komprimélt, a gyökök kilépése szabad. A csontos gerinccsatorna normál tágasságú. A myelon inhomogén jelmenetű, a T2 felvételen a C V. csigolyatest magasságában a myelon 11mm hosszú, szinte az egész myelont kitöltő, enyhén jelfokozott góc látható. Ennek megfelelően a STIR felvételen hasonló jelfokozott góc, illetve a myelonban elszórtan még több, 4-9 mm nagyságú, hasonló jelfokozott góc ábrázolódott. Apró góc látható a nyúltvelőben, a cervico-cranialis átmenet magasságában és a C II. csigolyatest magasságában. A gócok legkifejezettebben a STIR felvételen ábrázolódnak a T2 súlyozott felvételen csak nagyobb, C V. magasságában lévő góc látható. A T1 súlyozott felvételen góc nem különül el. Iv. kontrasztanyagot nem halmozzák. A nagyobb C V. magasságában lévő gócnak megfelelően a myelon jelzettfokban vastagabb, egyebütt a myelon vastagsága megtartott, a canalis centralis nem tágabb. ENG eredmény: A ko n.medianus, jo n ulnaris motoros vezetése megtartott. a ko n. medianus (bo II., III., jo I-III) sensoros vezetési sebessége csökkent. A ko n.medianus F-hullám válaszai megtartottak. Kétoldali jelzett carpalis-alagút-syndroma valószínű (követése, B vitamin szedése) Labor eredmény rendben. Panasz jobb ill bal kézújjak hol bizseregnek hol zsibadnak kb: 2-3 hónapja kezdődött ez a probléma elöszőr csak bal kézen utána már jobb kézen is volt fizikoterápia ami érdemleges javulást nem hozott. Liquor összfehérje: 39mg% Liquor albumin: 29, 9 mg/dl Liquor IgG: 6, 15 mg/dl Serum albumin: 6220 mg/dl Serum IgG: 1210 mg/dl Albumin hányados: 208, 0 IgG/albumin index: 1, 05 SDS-page immunelektroforézis és izoeletromos fókuszálás: OGP Definítív Vélemény: VLG Intakt, Intrathecalis IgG szintézis igazolt. 4 napos szteroid infuzió útán a tüneteim erősödtek azóta rosszabbúl vagyok. Ezért keresgéltem. Tudtommal Szteroid után javulni kellet volna és nem rosszabbodni! lymebeteg.hu oldalon láttam egy riportot Dr. Esztó Klárával és nem igazán szeretném elfogadni a SM problémát mivel az Immunológusom is azt mondja hogy nem valószínű. De azért megszeretnék hallgatni több véleményt. Napokba megyek Infektológushoz. Mellékeletem a Lyme eredeményt. Várom válaszát köszönettel Indira

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a SM témában

        Kedves Kérdező! Levele, és a leírt MRI eltérések, a tünetek összességében nagy valószínűséggel SM betegséget igazolnak. Még ha nem javult a szteroid adására, a tényeken ez nem változtat. Szerencsére, egyelőre, ahogy írja, komolyabb góctünetei nincsenek. Ha egy időben Lyme fertőzöttség is fennáll, akkor szükséges lenne az előírt antibiotikus kúra elvégzése is. A Copaxone nevű gyógyszer az Ön esetében véleményem szerint nem szükséges. A további gyógykezelés a klinikai tüneteitől függ.Ki fog derülni, tünetei stagnálnak, vagylassan, fokozatosan rosszabbodnak. Esetleg shubokban jelentkezhet komoly rosszabbodás. Ezektől függenek a komolyabb, erős hatású gyógyszerek alkalmazás.Egyelőre stresszmentes, kímélő életmód, B, D, A vitamin adása javasolt. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2017. április 28., 17:24; Megválaszolva: 2017. április 29., 11:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: