Gerinc MRI vizsgálata

Kedves Doktornő! Gerinc MRI vizsgálatom leletét szeretném ha értelmezné, mert a beküldő orvoshoz még soká van időpontom és nagyon aggódom. Azért került sor az MRI-re, mert ha huzamosabb ideig csinálok valamit /sokáig sétálok, éjszaka alszom/ nagyon fáj a derekam, az éjszakai nem alvás miatt nehezen tudom kipihenni magam. A lelet: A lumbalis lordosis, a csigolyatestek magassága, a zárólemezek kontúrja szabályos. Lysthesis nincs, a gerinccsatorna és az intervertebralis foramenek csontosan nem szükebbek. a kisizületek kórjelző eltérést nem mutatnak. L.V-S.I. között osteochondrosis jelei /Modic II./ látszanak. Egyébként az ábrázolt csigolyatestek jelmenete szabályos. A csigolyák és kisizületek területén oedema nem ábrázolódik. Az utolsó három lumbalis discus, de főleg az L.V. magassága, viztartalmi csökkent, valamint körkörös egyenletes előboltosulást mutatnak. Az előboltosulás főleg az L.IV.-V. közötti intervertebralis foramenekben okoz mérsékelt szükületet, de gyöki kompresszió nincs. Az ábrázolt utolsó 3 throcalis discus és az első két lumbalis discus szabályos megjelenésü. A myelon conusa a L.II. csigolyatest magasságában van, itt a myelonban a canalis centralis kb.2, 5 cm hosszan orsó-szerüen tágabb, a legnagyobb tágasság 4 mm. Inrathecalisan egyéb eltérés a vizsgált szakaszon nem detektálható. Vélemény: Kiszakadt sérv vagy egyéb gyöki compressio nem igazolódott. L.III., L.IV. és L.V. discopathia és bulging. Osteochondrosis L.V.-S.I. közötti szintben. Hydromyelia a myelon conusában. Ami miatt a legjobban aggódom, az a hydromyelia a myelon conusában. Köszönöm válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza Derékfájás témában

Kedves Kérdező!

A derékfájását, mely hosszabb séta után jelentkezik, okozhatják a leírt közepes fokú degeneratív eltérések, de nagyobb porckorong sérve nincs, az ideggyököket nem nyomja semmi. Az éjszakai alvás közben jelentkező derékfájásnak számtalan oka lehet, sőt gyakran nem egészségügyi probléma, hanem a nem megfelelő fekhely kialakítása is kiválthatja. Az alvászavar lehetséges egyéb okait is jó lenne tüzetesebben megvizsgálni.

Aggodalma felesleges, mert a leírt hydromyelia valószínűleg fejlődési rendellenesség, mint ilyen, régóta fennáll, panaszaival nem függ össze.

Végezetül derékfájást okozhat egyéb statikai rendellenesség is, ezek közül leggyakoribb a bokasüllyedés.

Minden jót kívánok. üdvözlettel. Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2016. december 08., 16:15; Megválaszolva: 2016. december 12., 10:43
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Gerinc fájdalom
Kedves Doktor Úr! Az utóbbi időben nagyon sokszor nagyon fáj a gerincem, ami lesugároz a térdembe is. Alig tudok ilyenkor járni. Ma voltam...
Miért fáj a gerincem?
Szép Napot! Érdeklődnék, 1, 5 hete lumbáltak meg de azóta nem tudok lehajolni és a lábamat felemelni fél méternél magasabbra.. Derekam felett...
Derékfájásból lábfájás...
Néha szokott fájni a derekam, főleg, ha hosszabb ideig kell állnom. 2-3 hete megint fájni kezdett, de most úgy, hogy a bal fenekemben is éreztem egy...
Derékfájás, ami az alhasba ill a...
Tisztelt Doktor Úr/ Nő! Az utóbbi időben egyhelyben álláskor erős deréktáji fájdalmam van, ami az alhasba ill a lábaimba sugárzik ki.Gyakran...