Mi állhat a szédülésem hátterében?

Tisztelt Doktornő! Mivel nem tudom, hogy ezek a tények összefüggnek-e, kezdem az elejéről, legalábbis ahova én gondolom az elejét. Kb. 5 éve volt egy olyan szakasz az életemben, hogy a legkisebb megterhelésre is - lépcsőzés, sétálás - légszomjam lett. Azóta háromszor voltam tüdőszűrésen, és újonnan is negatív lett. Időközönként - talán bután hangzik ez a megfogalmazás, és a légszomjtól független - hógömbnek éreztem a fejem, amit néha megráznak. Nem társult fájdalomérzettel, inkább szédüléssel, egyensúlyvesztéssel. A memóriám borzasztó romlásnak indult, mint a rövid, mind a hosszútávú, pedig iskolás éveim alatt arról voltam "híres", milyen könnyedén megjegyeztem és raktároztam el bármit. A szókincsem gazdag, a fogalmazási készségem meglehetősen jó, mégis elkezdtem felcserélni hasonló magánhangzójú vagy felépítésű, de teljesen más jelentésű szavakat (pl. konkurencia-konferencia) , aztán már olyat is sűrűn csináltam, hogy teljesen oda nem illő szót illesztettem a mondatba, de amikor kimondtam a mondatot, csak éreztem, hogy baj volt vele, de azt már nem tudtam megállapítani, hogy mi, néha mások hívták fel a figyelmem, hogy hallom-e, hogy mit beszélek. Mindennapossá vált, hogy a kulcsomat a hűtőben találtam meg, vagy hogy nem mentem el megbeszélt időpontokra, sőt, a 6 éve használt bankkártyám pin kódját elfelejtettem, amit azóta se tudnék felidézni. Nem jönnek zsigerből olyan egyszerű kérdésekre a válaszok, hogy mikor születtem vagy mikor érettségiztem le. Elkezdtem egy fogamzásgátlót szedni kb. egy éve, ami - és biztosan állíthatom, hogy az okozta -, teljesen tönkretette a szervezetem. Egy hónapig szedtem - mondván, hogy mindenhonnan azt kaptam, hogy a hányinger és társai majd elmúlik, hozzá kell szokni -, aztán leírtam a tüneteim egy nőgyógyásznak, aki azt mondta, feltétlen hagyjam abba. A szedése után még 3-4 hónapig gyakorlatilag csak arról szólt az életem, mit egyek és mit ne, mit igyak és mit ne, mert képtelen voltam rendesen emészteni, éjszaka nem tudtam aludni, volt, hogy szinte kúsztam a földön a gyomorfájástól, állandó hányingerem volt, de nem tehettem mást, mert 3 hónappal későbbre kaptam időpontot gasztroenterológiára, amikor is már nem kellett igénybe vennem, hiszen kénytelen volt a szervezetem öngyógyításba kezdeni. A koffeint és az édességet teljesen ki kellett zárjam az étrendemből, de ahogyan a javulást éreztem, úgy visszaépítettem az életembe - nyilván egészséges mértékben - a dolgokat. Tavaly nyáron a légszomjam katasztrófa volt nyugalmi helyzetben is, a füleim bedugultak, de ahogy megérkezett a hidegebb idő, a légszomjam elmúlt, "csak" az általános lépcsőzéses megterhelésekkor jött elő. Azóta semmi panaszom nincs a gyomromra, viszont hónapok hozományaként elkezdtek rosszulléteim lenni a munkahelyemen, sok időbe telt, mire rájöttem, hogy vélhetően a vércukrom esik le, mert hirtelen sok cukorral - pl. egy csokitól - elég hamar helyrejövök. Hiába étkezem rendesen, már többet is eszem, mint régebben, ettől függetlenül egyre többször jön rám a hirtelen és magasfokú kézremegés, innen már tudom, hogy cukorra lesz szükségem, és ha nem teszem, elkezd homályosodni a látásom, szédülés veszi kezdetét. Ez az állapot fokozódott azzá, hogy már nem segít a cukor. Ráadásul egyébként zavar is, hogy csak emiatt ennyi édességgel tömöm magam, legtöbbször nem is kívánom. Ilyenkor kimentem - emiatt mindig van nálam valami, amiben sok cukor van -, megettem egy csokit, de utóbbi időben nem segített. A tüneteim kibővültek, a kézremegés maradt, de a szédülést már állandósult szinten érzem, nem csak egy-egy rosszullét keretében, illetve vannak több napig tartó fejfájásaim, rövid időközökkel, amikor nem fáj, és általában a fájdalomcsillapító nem hat. A szédülésem borzasztó, és változóan lehet leírni. Eleinte olyan érzés volt, mintha egy liftben lennék, ami hirtelen megáll, vagy hirtelen megindul. Ma már inkább megint a hógömb-érzés van jelen, amitől úgy érzem, mintha instabil lenne a lábam vagy a talaj alattam, mintha nem egyenes felszínen lennék, és balra vagy jobbra "lecsúszom" róla. A homályos látás is folyamatos, nem az élekkel van a baj, kontaktlencsét is hordok, talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy ha hirtelen forgatom a fejem vagy ha csak sétálok nem képes az agyam olyan gyorsan befogadni a képeket, mintha szaggatottá vált volna a világ, egyfolytában hunyorgok. Mintha nem is ugyanaz az ember lennék, úgy maga alá gyűr, a boltban is képtelen vagyok olyan egyszerű dolgokra, hogy köszönjek, mert annyira bizonytalanná tesz ez a folyamatos szédülésérzés. Mindez kiegészül egy nyomásérzéssel a fejemben, ami új tünet, mintha leginkább a fejem hátsó részét satuban tartanák, ha épp nem fáj a fejem, ez az állandó, alapállapot, és ezt nem nevezném fájdalomnak, inkább csak megnehezíti az életem jelentősen. Ettől olyan érzésem van, mintha kissé sötét keretben látnék a homályosság mellett, és egyszerűen minden percem azzal telik két hete, hogy mikor "tisztul" ki a fejem. Mindenki azt kérdezi, minden rendben van-e otthon, nem vagyok-e a stresszes, de mivel én tudom, hogy ez nem pszichés, és a "kialakulásában" én vettem részt, így tudom, hogy ennél többről van szó. Fekve is rajtam van ez az állapot, ha pedig valami komolyabb dolgot kell végeznem, egyszerűen ájulás közelbe kerülök. Nem sűrűn van hányingerem, nagyon ritkán még előfordul, de egyszerűen sokáig felül tudtam rajta emelkedni, ma már életképtelenné tesz. Jelenleg betegállományban vagyok, csak megint az a gond, hogy 2 hónap múlva kaptam időpontot neurológiára. Ennyi idő alatt egyrészt kirúgnak a munkahelyemről, másrészt "szétrobban" a fejem. Annyit tudtam tenni, hogy elég szép összegért kedden koponya MR-re megyek, mert arra alapból tudom, hogy lehetetlenség bejutni, én pedig nagyon szeretném tudni, hogy mi van a fejemmel. Persze, azt is szeretném, ha nem találnának semmit, de valahogyan szeretném kezelni, mert kezdek belefáradni. Van gerincferdülésem, a nyakamat régóta mereven tartom, derékfájásaim, a vérnyomásom 145-152 között szokott lenni, de háziorvos szerint nem igényel kezelést, szóval lehet, hogy a fejem csak másodlagos szerepű ebben, de ha nem kapok támpontokat, akkor nem tudom, hogy hol kezdjem. Vérvételen voltam 2 hónapja, kicsi vérsüllyedést mutatott és nagyon kicsit magasabb koleszterint. EKG-n (nem a terheléses fajtán) voltam, nekem azok a hullámok nem mondanak semmit, de az asszisztens azt mondta, nincs semmi gond, igyak sok vizet. Holnap fül-orr gégészetre megyek, még ennyit tudok tenni a koponyaröntgen előtt. Válaszát, tanácsát előre köszönöm! Anita

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza fejfájás témában

Kedves Kérdező!

Hosszú és aprólékos leveléből számomra az jön át, hogy a fejfájások, szédülés, remegés és evési zavar, valamint az emelkedett vérnyomás hátterében szorongás mindenképpen szerepet játszik, még akkor is, ha Ön nem érzi stresszesnek magát.

Kár, hogy nem jóval hamarabb jelentkezett neurológiai szakrendelésen, így minden bizonnyal már régen tudnánk, hogy a koponya MRI vizsgálat kimutat e bármilyen rendellenességet.Ha én vizsgáltam volna, bizonyára elküldtem volna.Kérem, tiszteljen meg azzal, hogy a véleményem és tanácsom kialakításához annyiban hozzásegít, hogy az elkészült leletét is elküldi nekem.

Addig is türelmet kérek. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2016. február 14., 23:06 ;Megválaszolva: 2016. február 15., 10:51
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Lüktető fejfájás egy pontban?
Agydaganat vagy valami más ?
Halánték táji fájdalom
Koponya MR lelet értelmezés
Tisztelt Doktornő/Úr! A következő leírás szerepel a koponya MR után kapott leleten. A hidban bal oldalon 2 mm, jobb oldalon fronto-basilisan 1 mm, bal...
Agydaganat?
Tisztelt Doktor Úr 30 éves férfi vagyok hipohondriás. A fejem tetején egy helyen hónapok óta érzek tompa nyilalásokat amik ha a fejemet normalisan...