Koponya Mr-Aneurizma

Kislányom koponya Mr lelete aggaszt. Sajnos, csak jövő hétre kapjuk meg az illetékes orvos diagnózisát, illetve azt, hogy mi a teendő. Mivel a családban több aneurizmás is volt, nagyon tartok attól, hogy addig is valami rossz történhet. Ön szerint mennyire súlyos ez az értágulat, hol helyezkedik el pontosan, kell.e műteni, illetve jelent-e közvetlen életveszélyt? Utóbbi kérdésem azért is fontos, mert a kislányom versenysportoló, és nem tudom, engedjem-e edzésre? Fél évvel ezelőtt volt kétszer egymás után hányással együtt járó fejfájása, amikor a szavakat sem találta. Ön szerint összefüggésben van a leleten leírtakkal, vagy ahogy akkor mondták, csak sima migrénes rohamok voltak? A leletet fotóként mellékeltem! Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza aneurizma témában

Tisztelt érdeklődő!

Az MRI vizsgálaton leírtak jelenleg véleményem szerint műtéti megoldást nem igényelnek, de erre pontois választ az idegsebésztől kap majd.

A gyanított érelváltozás az agyalapi ereken a két agyfélteke elülső (homlok-) lebenyei közötti úgynevezett arteria communicans anterior-on (ACA) helyezkedik el- ennek csak az idegsebész számára van jelentősége.

Az aneurizmák jelentős mennyísége nem reped meg, sok embernek van, és nem tud róla, más betegség miatt bekövetkezett halál esetében bocolás kapcsán mellékleletként írják le. Ezért is nem érdemes rutinszerűen ilyen vizsgálatokat végezni- a tünetmentes aneurizmával nem tudunk semmit tenni, hogy megreped-e, azt csak a JÓisten tudja, talán ezért is jobb úgy élni, hogy az ember nem tud róla. Az ilyen aneurizma nem jár közvetlen életveszéllyel.

Az aneurizma műtét nem veszélyetelen, ezért meg nem repedt aneurizma műtétét csak abban az esetben végzik el, ha az aneurizma nagy méretű és nyomja az agy fontos részét, tüneteket okozva.

Azt nem tudom, hogy a 2 rosszullétnek volt-e köze az aneurizmához. Ha újra lesz ilyen, érdemes azonnal neurológushoz fordulni, mert a rosszullét idejében végezett neurológiai vizsgálat tud csak válszt adni, hogy a tüneteket az aneurizma megrepedése vagy csak migrén okozza.

Az aneurizmával élőknek fokozottabban ügyelniük kell a vérmyomásra és nem javasolt a préseléssel járó nehéz munka. Én ellenzem az élsportot, ezért nem javaslom senkinek sem. Ugyanakkor nagyon ellenzem azt is, ha valaki valamilyen idült betegség miatt lemond valamiről, ami fontos neki az életben. Nem jó, ha a betegség eluralja az élletünket- a döntéseinket nem szabad aszerint meghozni, hogy van-vagy nincs valamilyen betegségünk, hanem úgy kell élni, ahogy szeretnénk, betegségeinktől függetlenül (ezalatt persz nem az alkoholizálást és drogot értem, hanem a foglalkozást, szüléseket, stb)

Én úgy gondolom, keressenek fel a kislánnyal egy olyan idegsebészt, akiben megbíznak, és beszéljék meg az MR felvételt. Döntsenek ők együtt- az idegsebész és a lánya, hiszen bár csak 12 éves, de az ő életéről van szó. Ön pedig fogadja el kettőjük döntését- és próbáljanak úgy éni derűsen tovább az életüket, minhta mi sem történt volna. A legfonotsabb - hogy kiűzzék a szorongást a család életéből. Mert az értelmetlen szorongás megnehezíti és megkeseríti az életet.

Megnyugtató leleteket kívánok!

Kérdés: 2016. február 10., 12:14; Megválaszolva: 2016. február 14., 13:36
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Aneurysma
Tisztelt Dr. Fehér Gergely! Ma voltam MR vizsgálaton! Ezt kaptam: A jobb ACI-n a pars cavernosan parasellarisan medialusan lefelé tekintő,3 mm...
aneurysma
Kedves doktornő! 16 éve van migrénes fejfájásom, aminek jellege megváltozott. Ennek kapcsán végzett koponya mr vizsgálaton egy 7 mm-es a eurysmat...
Subarachnoidealis vérzés
Üdvözlöm! 2011-ben aneurysma miatt coilosáz történt. A napokban MR vizsgálatot végeztek. A jobb oldalon az arteria communicans posterior kp....
Sportolhatok- e aneurizma-val?
üdvözlöm, 2002-ben aneurizmát diagnosztizáltak nálam, miután a nyaki aortám 4 helyen is kipukkadt és újra kellett éleszteni. Akkor műtéti...
Aneurizma
Tisztelt Szakértő! Nekem az apukám 34 évesen hirtelen elhunyt agyi aneurizmában. Mostanság felvetődött a kérdés hogy ez örökletes betegség. A...