Bppv szédülés

Tisztelt Doktornő! 2007-óta harmadik alkalommal visszatérő bizonyos fej mozdulatra jelentkező forgó szédülésem van, ami az interneten talált tornára pár napon belül mindig megszűnt. Neurológusnál jártam, aki fizikális vizsgálat nélkül csak a tüneteim elmondása alapján Bppv-t állapított meg. Kértem, hogy küldjön el MR vizsgálatra. Az orvosom a lelet alapján azt állapította meg, hogy nincs tennivaló, esetleg 1-2 éven belül ismételjük meg az MR vizsgálatot. Szeretném, ha megerősítenének abban, hogy sem további vizsgálat, sem gyógyszer szedése nem szükséges. Tisztelettel köszönöm válaszát! Az MR lelet a következő: Anamnesis: A beteg BPPV jellegű szédüléses panaszai voltak, ill. pár héttel ezelőtt commotio cerebri is zajlott. Koponya MR vizsglat: Axiális síkú T2, FLAIR, diffusios, T2 FFE hameo, coronalis síkú T2 és saggitalis síkú T1 súlyozott szekvenciák készültek. A circulus arteriosus Willisii magasságban arterias MRA történt. Normál tág külső és belső liquorterek láthatók. A középvonali struktúrák helyzete megtartott. Friss diffúziós gátlásra utaló jelváltozás, hemosziderin depositum nem látszik. Térfoglalásra utaló jelintenzitáskülönbség nem látszik. Jobb oldalon a centrum semiovale területén kb. 5 mm nagyságú jeldús góc látszik, ami korábbi vérellátási zavarra utal. Egyebekben friss kórós jelintenzitáseltérés az agyállományban nem látszik. A craniospinalis átmenet szabályos. Az MRA felvételeken az agyalapi arterias rendszer ágain kórjelző eltérés nem látszik.

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza bppv témában

Kedves Kérdező!

A benignus paroxyzmális pozicionális vertigo valóban jóindulatú betegség, gyógyszerek kezelés nincs, de nem is szükséges. Az Ön tapasztalata is bizonyítja, hogy a megfelelő torna szünteti. Az érfestésesel, MRA-val kombinált MRI vizsgálat a forgó jellegű szédülés egyéb okát nem igazolta. A leírt jobb oldali 5mm-es fehérállományban talált góc

régebbi vérellátási zavarra utal.Ilyen irányban fontos lenne a vérnyomását ellenőrizni, az érbetegségekre vonatkozó megelőző életmódbeli ajánlásokat megfogadni.Nyaki erek Doppler vizsgálata, EKG, cardiológiai vizsgálat szóba jöhet. Fogamzásgátló szerek a trombóziskészséget fokozhatják.

Összességében a bppv valóban nem igényel beavatkozást, de az agyi érbetegségek megelőzése mindenképpen fontos feladat.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2016. február 02., 20:38 ;Megválaszolva: 2016. február 03., 07:09
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
BPPV-egyensúly zavarról
Másfél éve kezdődött, otoneurológián BPPV-t diagnosztizáltak, azóta is folyamatosan szedem rá a gyógyszert, csinálom a gyakorlatokat.Tüneteim nem...
EEG Lelet értkékelése
Oxigénhiány
Ajánlás kérése
MR vizsgálat kiértékelés