MR eredményem értelmezése

Tisztelt Doktornő! Az alábiakban leírt MR eredményem értelmezésében kérem szakmai tanácsát. Október óta nagy fájdalmaim vannak a lapockámban. Alig bírok mozogni. Házi orvosom Apranax és Mydeton gyógyszereket írt fel, Ennek beszedése után sem éreztem javulást. Rheumatológiára küldött ahol Flector és 2 hetes fizikoterápiát kaptam. Nem éreztem a hatását. Fájdalmaim ugyanúgy meg voltak. Ezért egy hetes VoltaREN injekció kúrát kaptam. Egy hétig tünetmentes voltam. Majd egy hónapja újból issszonyú fájdalmaim voltak és ezek melett zsibbad végig a bal karom. Nem érzem telejesen a kisujjamig, Háziorvosom ideggyógyászatra küldött ahol nyaki gerincsérve gyanakodnak. Ezért küldtek el MR vizsgálatra. Mától k Nsad Infúziós kezelést kapok. A kérdésem a következő lenne: milyen terápiákat, kezeléseket lehet használni e kapott eredmény alapján illetve szükség van e műtéti beavatkozásra? Azért is írok Önnek mivel ideggyógyászom 2 hétig szabadságon van így nem tudom az eredményt. Mr vizsgálat: A gerinc íve diszharmonikus, kyphosis látható. A csigolyatestek magassága megtartott a peremszélek megynúltak, helyenként osteophytosissal. A myelon normál vastagságú, kóros jeleltérést nem mutat. A dyscusok jelintenzitása a T2 súlyozott szekvencián csökkent. A C III-IV-ben medialis discus protrusio látható. A C IV-V benkörkörös discus hernia figyelhető meg mely eléri a myelont mindkétt oldali a foramen felé terjed. A C V-VI medialis discus hernia ábrázolódott amely a myelonon kisfokú compressiot okoz. A C VI-VII -ben bal oldali foraminalis discus hernia látható, mely érinti a kilépő gyököt. Vélemyény:spondylosis, polydiscopathia Protrusio disci: C III-IV Hernia disci: C IV-V et C V-VI Hernia disci foraminalis: C VI-VII l.s Hálás szívvel köszönöm tanácsát, további sok sikert munkájához

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza nyaki gerinc porckorongsérv témában

Kedves Kérdező! Az MRI vizsgálat részben a gerinc jelentős tartási zavarát igazolta, miszerint a normálisan előre domború ívet képező nyaki gerinc az ellenkező irányba ferdült el, azaz " kyphosisba" ment át, hátrafelé képez ívet. Ennek következtében, vagy emellett a porckorongok is elmozdultak, többszörös gerincsérv keletkezett. A fájdalmat a bal oldali CVII csigolya magasságában lévő, ideggyököt összenyomó sérv okozza. Szinte az összes sérv eléri a gerincvelőt (myelont), és rajta kisfokú benyomatot okoz. Ez a jövőre nézve nem túl bíztató. A gerinc statikai állapotát esetleg műtéttel lehet korrigálni, de erről az orthopaed idegsebészeten döntenek majd, ahová beutalót fog kapni. A fájdalomcsillapítása jelen esetben nem könnyű feladat, hiszen a fájdalom okát a gyógyszerek nem szünteti meg. Hatásos lenne egy úgynevezett Shantz gallér viselése, mely a nyakizmokat segíti, a gerincet a helyes tartás felé részlegesen rögzíti. Ez a gyógyászati segédeszköz boltban kapható termék. A porckorong sérvek spontán is összehúzódhatnak, helyes tartás, óvatos fizikoterápia, és torna esetén a fájdalom erőssége csökkenhet, sőt, meg is szűnhet. Minden jót kívánok. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2016. január 18.

Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek

MR vizsgálat
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Nyaki MR vizsgálat értelmezésében kérném a segítségét. Fáj a nyakam és néha karzsibbadásom van és szédülök, de nem forgó hanem...
Epilepszia esetén busz út?
Tisztelt Doktornő! Kislányomat 2022 januárjában, 11 évesen Benignus centrotemporalis epilepsziával diagnosztizálták. (Édesanyjától örökölt betegség, akit...
MR-en subcorticalis agyi állományfogyás
Jelenleg a bal kéz csuklótól ujjakig terjedő erőtlensége és tág (187/90 és 106/72) értékek között ingadozó magas vérnyomás miatt kerültem neurológiai...
SM és fogamzásgátlás
Tisztelt Doktornő 34 éves SM beteg vagyok, az MRi felvételek alapján az idegrendszer egészét érintve. Rendkívül szerencsésen több, mint 10 éve volt 3 nagyobb...
Forgó szédülés terhesseg
Kedves Doktornő! 36 eves vagyok 25 hetes várandós. kb 2 hónapja (eddig 4 alkalommal) alakult ki hirtelen fulzugas/dugulas a jobb fülemben majd elég erős forgó...
Arcideg bénulás nem javul
Jóságot kívánok. 3 hete bal oldalon arcideg bénulásom lett. Koponya CT.történt, ami semmi rendelleséget nem mutatót. Füll orr gégészetre utaltak. Itt fel...