MR eredményem értelmezése

Tisztelt Doktornő! Az alábiakban leírt MR eredményem értelmezésében kérem szakmai tanácsát.Október óta nagy fájdalmaim vannak a lapockámban. Alig bírok mozogni.Házi orvosom Apranax és Mydeton gyógyszereket írt fel, Ennek beszedése után sem éreztem javulást.Rheumatológiára küldött ahol Flector és 2 hetes fizikoterápiát kaptam.Nem éreztem a hatását.Fájdalmaim ugyanúgy meg voltak.Ezért egy hetes VoltaREN injekció kúrát kaptam.Egy hétig tünetmentes voltam. Majd egy hónapja újból issszonyú fájdalmaim voltak és ezek melett zsibbad végig a bal karom.Nem érzem telejesen a kisujjamig, Háziorvosom ideggyógyászatra küldött ahol nyaki gerincsérve gyanakodnak.Ezért küldtek el MR vizsgálatra. Mától k Nsad Infúziós kezelést kapok. A kérdésem a következő lenne: milyen terápiákat, kezeléseket lehet használni e kapott eredmény alapján illetve szükség van e műtéti beavatkozásra? Azért is írok Önnek mivel ideggyógyászom 2 hétig szabadságon van így nem tudom az eredményt. Mr vizsgálat: A gerinc íve diszharmonikus, kyphosis látható. A csigolyatestek magassága megtartott a peremszélek megynúltak, helyenként osteophytosissal. A myelon normál vastagságú, kóros jeleltérést nem mutat. A dyscusok jelintenzitása a T2 súlyozott szekvencián csökkent. A C III-IV-ben medialis discus protrusio látható. A C IV-V benkörkörös discus hernia figyelhető meg mely eléri a myelont mindkétt oldali a foramen felé terjed. A C V-VI medialis discus hernia ábrázolódott amely a myelonon kisfokú compressiot okoz. A C VI-VII -ben bal oldali foraminalis discus hernia látható, mely érinti a kilépő gyököt. Vélemyény :spondylosis, polydiscopathia Protrusio disci: C III-IV Hernia disci: C IV-V et C V-VI Hernia disci foraminalis: C VI-VII l.s Hálás szívvel köszönöm tanácsát, további sok sikert munkájához

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza nyaki gerinc porckorongsérv témában

Kedves Kérdező!

Az MRI vizsgálat részben a gerinc jelentős tartási zavarát igazolta, miszerint a normálisan előre domború ívet képező nyaki gerinc az ellenkező irányba ferdült el, azaz " kyphosisba" ment át, hátrafelé képez ívet. Ennek következtében, vagy emellett a porckorongok is elmozdultak, többszörös gerincsérv keletkezett. A fájdalmat a bal oldali CVII csigolya magasságában lévő, ideggyököt összenyomó sérv okozza.Szinte az összes sérv eléri a gerincvelőt (myelont) , és rajta kisfokú benyomatot okoz.Ez a jövőre nézve nem túl bíztató. A gerinc statikai állapotát esetleg műtéttel lehet korrigálni, de erről az orthopaed idegsebészeten döntenek majd, ahová beutalót fog kapni. A fájdalomcsillapítása jelen esetben nem könnyű feladat, hiszen a fájdalom okát a gyógyszerek nem szünteti meg.Hatásos lenne egy úgynevezett Shantz gallér viselése, mely a nyakizmokat segíti, a gerincet a helyes tartás felé részlegesen rögzíti. Ez a gyógyászati segédeszköz boltban kapható termék. A porckorong sérvek spontán is összehúzódhatnak, helyes tartás, óvatos fizikoterápia, és torna esetén a fájdalom erőssége csökkenhet, sőt, meg is szűnhet.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2016. január 18., 12:25 ;Megválaszolva: 2016. január 18., 17:29
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
MR vizsgálat
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Nyaki MR vizsgálat értelmezésében kérném a segítségét. Fáj a nyakam és néha karzsibbadásom van és szédülök...
Oxigénhiány
Ajánlás kérése
MR vizsgálat kiértékelés
Lüktető fejfájás egy pontban?