Sclerosis Multiplex gyanú

Üdvözlöm! Már írtam Önnek, bemásolom az előző levelemet. Válaszát megkaptam, ezúton is köszönöm! "Üdvözlöm! 34 éves nő vagyok. Három héttel ezelőtt rosszul lettem, zsibbadt a bal karom, szorított a mellkasom, majdnem elájultam. Másnap már a bal lábam is zsibbadt, és volt hogy pár percre lezsibbadt az egész testem.3 nap múlva este az arcom, szám és nyakam is zsibbadt. Kiderült, hogy kálcium hiányom van, erre kaptam kálcium sandoz tablettát. Ct vizsgálat negatív. Koponya MR eredménye: Axiális T2, FLAIR, coronalis T2, sagittalis T1, valamint diffúziós és T2 súlyozott FFE metszetek készültek. A középvonali structurák helyzete megtartott. Normál tág supratentorialis kamrarendszer, tágabb IV. agykamra. Frontálisan mérsékelten tágabb külső liquotér. A jobb occipitalis kamraszarv mellett 3 mm-es, a jobb capsula internának megfelelően egy kisebb T2 és FLAIR szekvencián is jeldús góc látszik, melyek demyelinisatios gócoknak felelhetnek meg. Az agyállományban diffúziógátlásra utaló jelintenzitás eltérés, ill. kóros hemosziderin maradvány nem látható. A craniocervicalis átmenet szabályos. A sinus frontalis fala mentén jobb oldalt, valamint némely ethmoidalis sejt fala mentén keskeny nyálkahártyaduzzanat látszik. A bal kezem azóta is néha zsibbad, de nem állandóan, naponta néhány órát. Valamint a derekam szokott időnként fájni és a tarkóm. Január 5.-én megyek agyvíz vételre SM gyanú miatt. Ebből elvileg kiderül, hogy Scerosis multiplexem van-e. Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e ezzel a lelettel és tünetekkel más bajom is vagy majdnemhogy egyértelmű az SM? Nagyon reménykedem benne, hogy valami más a bajom. Mielőbbi válaszát előre is köszönöm! " 2016.01.07. Tegnap be kellett mennem a kórházba, hogy levegyék az agyvizet. Az orvos megnézte az MRI felvételt a cd-n és azt mondta, hogy Ő az egyik gócot nem is látja, a másik pedig szerinte nem az amit leírtak és mintha ott sem lenne. Azóta is néha zsibbad a bal kezem és lában.És néha szédülök. Mióta kiderült, hogy lehet, hogy SM-em van, azóta folyamatosan bújom az internetet, nem tudok másra gondolni. Az orvos azt mondta, hogy Ő nem is biztos hogy levetetné az agyvizet, ez az Én döntésem, de szerinte nem indokolt. Szerinte inkább pszihés eredetű a zsibbadás. Az tény, hogy azóta tiszta stresszes vagyok, mióta kiderült az SM gyanú. Úgy döntöttem, hogy akkor ne csinálják meg a liquor vizsgálatot. Xanax szedését javasolták. Az orvos ezt írta a papírra: "Panaszai illetve MR lelete tükrében, SM lehetősége miatt LP-t terveztünk végezni. Koponya MR képeit megnézve a leírt elváltozások nem meggyőzőek. A beteggel közösen mérlegelve, egyenlőre liquor vizsgálatot halasztjuk, kontroll kontrasztos koponya MR vizsgálatra előjegyeztük. (Fél év múlva) Kérdésem az lenne, hogy lehetséges, hogy az MR lelet tévedhet? Akkor mi lehet az amit az MR-en láttak? Létezik olyan, hogy a leletre ráírják, hogy van két góc, ami demyelinizációs gócnak felelhet meg, de mégsincs ott? Nagyon örülnék, ha így lenne. Vagy ez más betegségre utalhat? Válaszát előre is hálásan köszönöm! Egy aggódó Anyuka.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza zsibbadás témában

Kedves Aggódó Anyuka!

Ismételten leírom, hogy az SM még az MRI korszakban is elsősorban a klinikai tüneteken alapul.Lehet egy, vagy két góc is, ha a betegnél nincsenek tünetek, csak "gyanu" van, akkor a leghelyesebb várakozó állásponton lenni, bizonyos időközönként kontroll vizsgálatokat lehet végezni. A zsibbadás önmagában valóban igen gyakran pszihés eredetű.Újabb tünet hiányában az MRI megismétlése sem ésszerű.Sajnálom, hogy össze-vissza olvasgat az interneten és mások betegségeivel sokkolja magát.Ebből jól biztosan nem lehet kijönni.

További aggodalmaskodás, képzelődés helyett éljen egészséges, korának megfelelő aktív életet.Nyugtatókat nem javasolnék.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2016. január 07., 22:18; Megválaszolva: 2016. január 08., 07:22
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Zsibbadás és szédülés
Mi lehet a gyakori izomrángás és...
Terhelésre fellépő magas vérnyomás
Tisztelt Dr. Fehér Gergely, azért fordulok Önhöz, mert január óta járom a kálváriámat. Sportolás (kocogás) után jelentkeztek a panaszaim....
Gerincprobléma?
Üdvözlöm.Januárban kezdődött egyik napról a másikra.Becsípődést éreztem a nyak-vállnál,majd zsibbadni kezdtek a kezeim,jéghidegekké váltak.A...