Sclerosis Multiplex gyanúm van

Üdvözlöm! 34 éves nő vagyok. Három héttel ezelőtt rosszul lettem, zsibbadt a bal karom, szorított a mellkasom, majdnem elájultam. Másnap már a bal lábam is zsibbadt, és volt hogy pár percre lezsibbadt az egész testem.3 nap múlva este az arcom, szám és nyakam is zsibbadt. Kiderült, hogy kálcium hiányom van, erre kaptam kálcium sandoz tablettát. Ct vizsgálat negatív. Koponya MR eredménye: Axiális T2, FLAIR, coronalis T2, sagittalis T1, valamint diffúziós és T2 súlyozott FFE metszetek készültek. A középvonali structurák helyzete megtartott. Normál tág supratentorialis kamrarendszer, tágabb IV. agykamra. Frontálisan mérsékelten tágabb külső liquotér. A jobb occipitalis kamraszarv mellett 3 mm-es, a jobb capsula internának megfelelően egy kisebb T2 és FLAIR szekvencián is jeldús góc látszik, melyek demyelinisatios gócoknak felelhetnek meg. Az agyállományban diffúziógátlásra utaló jelintenzitás eltérés, ill. kóros hemosziderin maradvány nem látható. A craniocervicalis átmenet szabályos. A sinus frontalis fala mentén jobb oldalt, valamint némely ethmoidalis sejt fala mentén keskeny nyálkahártyaduzzanat látszik. A bal kezem azóta is néha zsibbad, de nem állandóan, naponta néhány órát. Valamint a derekam szokott időnként fájni és a tarkóm. Január 5.-én megyek agyvíz vételre SM gyanú miatt. Ebből elvileg kiderül, hogy Scerosis multiplexem van-e. Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e ezzel a lelettel és tünetekkel más bajom is vagy majdnemhogy egyértelmű az SM? Nagyon reménykedem benne, hogy valami más a bajom. Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza zsibbadás témában

Kedves Kérdező!

A leírt rosszullét Kalcium hiányos tetaniához hasonló tüneteknek felel meg, de lehetséges pseudotetánia is, mikor a szapora légzés miatt a vérben csökken a szénsav mennyisége, és ez a "lugosodás" váltja ki a zsibbadó érzést, és rosszullétet.Ez általában múló jellegű, stressz váltja ki. Mindkét esetben a kalcium bevitel megoldhatja a problémát, mint ahogyan meg is történt.

Az MRI-n talált jelintenzív gócok önmagukban a sclerosis multiplex néven ismert neurológiai betegséget nem bizonyítják.

Az agyvíz immun fehérjéinek vizsgálata valóban szükséges a pontos diagnózishoz. Döntőek azonban a klinikai tünetek.Önmagában a zsibbadás még nem utal SM-re, elsősorban az egyéb kóros tünetek megjelenése, és a tünetek rosszabbodása utalhat véglegesen a betegség fennállására.Remélem, hogy Önnél ez nem fog bekövetkezni.

Minden jót kívánok, Békés Karácsonyt.Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2015. december 23., 15:24; Megválaszolva: 2015. december 24., 08:26
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Mi lehet a gyakori izomrángás és...
Terhelésre fellépő magas vérnyomás
Tisztelt Dr. Fehér Gergely, azért fordulok Önhöz, mert január óta járom a kálváriámat. Sportolás (kocogás) után jelentkeztek a panaszaim....
Gerincprobléma?
Üdvözlöm.Januárban kezdődött egyik napról a másikra.Becsípődést éreztem a nyak-vállnál,majd zsibbadni kezdtek a kezeim,jéghidegekké váltak.A...
Vascularis mailformatio