perifériás neuropátia

Másfél éve kül- belboka és sípcsont törést szenvedtem.Öt hétig volt gipszben a lábam. Már ekkor éreztem a nagy lábújjamnál zsibbadást, csak nem tudtam, mitől van.. Azóta ez a zsibbadás fokozódott. Egészen a térdemig égő, zsibbadó érzésem van. Éjszaka sokat kínlódom, mert felébredek, hogy ég, zsibbad a lábam. A lábamat műtő orvosnál jártam, aki B1 és B6 vitamint szedetett velem. Jelenleg a B vitamin komplexet szedem. Következő alkalommal mikor nála jártam panaszommal, hogy nem csak zsibbad a lábam, hanem a nagy lábujjam un. támasztó funkciója nem működik, vagyis nem hajlítható. Azt mondta artrózis. Kenegessem. Sokszor olyan érzésem van, mintha hol bokáig, hol térdig meleg vízben lennék, hol pedig majd lefagy a lábam. Nem érzéketlen a lábam érintésre! Utalhatnak-e ezek a tünetek prifériás neurópátiára. Hova forduljak panaszommal? Vérévétellel ki lehet-e mutatni, ha artrózisom van? Köszönöm szépen előre is válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza perifériás ideg sérülés témában

Kedves Kérdező!

Csonttörés gipszrögzítése alatt, - ha a keringése elégtelen-, a végtagot ellátó környéki idegek különböző mértékű károsodást szenvedhetnek. A vérellátásuk romlik, és a sérülés miatt kialakuló ödéma által összenyomódnak. A cukorbetegek idegei a táplálkozási zavarokra az egészségeseknél jóval érzékenyebbek, könnyebben jönnek létre neuropathiás elváltozások. A gipszlevételt követően ezek az idegsérülések rendszerint nyom nélkül szűnnek, ha a végtagot szakszerűen mozgatják, mind a keringés, mind a beidegzés helyreáll. Az Ön esetében sajnos, nem ez történt. A nagylábujj gyengesége annak részleges bénulására utal, mely nem arthrosisos eredetű. A sérülés helyét pontosan elektroneurographiával (ENG) , vagy speciális UH vizsgálattal lehet kimutatni és az ideg nyomását műtéttel megszüntetni.Sajnos, az Ön esetében a kezdeti tünetek óta másfél év eltelt, ezért ez a megoldás nem biztos, hogy működne.

A B vitamin mellett gyógytornát, helyi fizikoterápiás kezeléseket, elektroterápiát, pakolásokat lehet alkalmazni.

Panaszával forduljon klinikai szintű neurológiai ambulanciára, ahol a kivizsgálásához szükséges műszerek rendelkezésre állnak.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2015. december 19., 15:15; Megválaszolva: 2015. december 20., 07:00
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
SM terápiával kapcsolatos kérdés
Parkinson kór
Beszédzavar, MRA
Tisztelt Doktor Úr! Egy emésztőrendszeri gyulladás miatt hidegrázás, pulzusemelkedés, ingadozó vérnyomás alakult ki nagy kiugrásokkal, ami egymás...
Gyógyszerek szedése, vérnyomás
Agykamra tágulat