Torticollis

Tisztelt Doktornő/Úr! Feleségem 45 éves. Kb. 24 évvel ezelőtt kezdődtek a panaszai, orvosi diagnózis szerint torticollis a betegség. Ez leginkább az állandó "ferdenyakúságban" jelentkezett. Akkor még nem hallottunk a botox/botulinum injekcióról (vagy talán még itthon nem is volt használatban? ) , másfajta izomlazító injekciókkal próbálkoztak segíteni rajta - kevés eredménnyel. Mintegy 1, 5 év múlva -már a sikertelen kezeléseket elhagyva- panaszai fokozatosan megszűntek, kb. 90 %-ban. Aztán 2001-ben újra jelentkezett/erősödött a probléma. Ekkor eljutottunk egy doktornőhöz, aki botox/botulinum toxin injekciós kezeléssel (3 havonta ismételve) viszonylag jó eredményt tudott elérni. Átmeneti nyugalom után 2004 végétől megint erősteljesen jelentkezett a probléma (korábban erősebb pszichikai sokk nem magyarázta a tüneteket, de ekkor édesanyja halála is közrejátszhatott) . Azóta időszakosan kapta-nem kapta az injekciós kezeléseket (mellette gyógytornára, ill. masszázsra is járt) . Az utóbbi 1, 5 évben már csak a vele járó fájdalom jelentkezett, a jobbító hatás nem. A legutolsó fél év során pedig erőteljes rosszabbodás történt az állapotában, az utóbbi 2-3 hónapban már a feje "rángat" is. Ezek az akaratlan és megszüntethetetlen fejmozgások, rángások annyira felerősödtek, hogy megpróbálkoztunk egy vietnami doktornő által nyújtott cérnabeültetéssel. Ez 11 napja történt. Stagnálás után (hogy a kezelés miatt vagy anélkül is így történt volna-e azt nem tudjuk) 4-5 napja a rángások állandóvá váltak és annyira erőteljesek, hogy folyamatosan ágyban tölti a napjait. Még fekvés közben sem nyugszik le/meg a nyaka vagy görcsöl vagy rángat! Egyedüli időszak az alvás, amikor el tud lazulni és tud pihenni. Ébredés után (530 percen belül) újra kezdődik. Kétségbe vagyunk esve! Mit javasol? Köszönettel: Zoltán

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza dystoniás rángás témában

Kedves Kérdező!

Feleségének összefoglaló néven úgynevezett dystoniás zavara van.Ez egy különböző formában és mértékben jelentkező mozgásos rendellenesség, a központi idegrendszer bonyolult mozgatóköreinek működési zavarát jelzi. A háttérben szervi eltérés a legritkább esetben mutatható ki, gyakran mutathatók ki a pszihés okok.

A torticollis a betegség egyik megjelenési formája, mely a botox kezelésre aránylag jól reagál.Sajnálatos módon, ahogy írja, feleségénél az utóbbi időben a túlmozgásos forma lépett fel.Szerencsére, egyelőre ez csak a nyakizomok területén jelent meg.Létezik a betegségnek ennél kiterjedtebb, súlyosabb formája is, mely a mindennapi életvitelt jelentősen megnehezíti.Ez a forma botox kezelésre nem, de gyógyszerekre reagál, többféle séma is rendelkezésre áll, ezek közül választható a leghatásosabb. Mindezt az őt kezelő neurológus javasolja. Végső esetben, ha a beteg egyéb szempontból alkalmas és gyógyszerre nem reagál, mély agyi stimuláció hozhat enyhülést.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2015. december 11., 22:04; Megválaszolva: 2015. december 15., 07:02
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
SM terápiával kapcsolatos kérdés
Parkinson kór
Beszédzavar, MRA
Tisztelt Doktor Úr! Egy emésztőrendszeri gyulladás miatt hidegrázás, pulzusemelkedés, ingadozó vérnyomás alakult ki nagy kiugrásokkal, ami egymás...
Gyógyszerek szedése, vérnyomás
Agykamra tágulat