demyelinisatios gócok?

Tisztelt Doktornő! Szeretném kikérni az ön véleményét kérni tanácsát! Voltam neurologusnál az ő leleteit leírnám önöknek!: 2015.10.09-én éjjel forgó szédülésre ébredt azóta többször van pár perces tartamban.Panaszok kezdetén volt hányinger egyszer-kétszer de nem ez jellemző. Ezzel egyidejüleg feje fájt, bitamp. nyilaló, fejfájás naponta ismétlődik pár órás tartamú, gyógyszert nem próbált. Nyaki fájdalomra is panaszkodik. Szédülése fej és testhelyzetváltoztatás provokálja, de nyugalomban is előjön. Jobb karját időnként gyengének érzi. Fáradékony. Státusz: Vigil, orientált, memória és figyelmi funkciók rendben, lebenytünetek nem észlelhetők.Beszédértés jó.Dysarthria, aphasia nincs. Tarkó szabad, meningialis izgalmi jel nincs. Agyidegkör: izocoria, szabad szemmozgások, spontán nystagmus nincs, tedthelyzet változtatással sem provokálható. Szimmetrikus arcfelek, nyelv kp.állásban. Normotonia. Szimmetrikus, kp élénk inreflexek. Jobb-on kérdéses dorsalflexiós tendnetia. Hasbőrreflexek kiválthatók. Izomerő megtartott. Rombergben megáll. Járás, vakjárás iránytartó, nem száles alapú. Célkísérleteket pontosan végzi. Cerebelláris tünet nem észlelhető. Extrapyramidális rendszer vizsgálata eltérés nélkül. Érzőkör, vegetativum ép. Voltam MR vizsgálaton aminek eredménye: A középvonal helyzete megtartott. Normális tágasságú liquorterek. Szimmetrikus kamrarendszer. A felső kamrasíkokban a frontális és a parietalis lebenyeknek megfelelően T2 és FLAIR méréseken jeldús, T1 méréseken nem ábrázolodott, ovális fehérállományi gócos laesiok láthatók, legnagyobb jobb oldalon 6 mm. Diffúzió gátlás, kóros kontrasztanyaghalmozás nem látható. A chiasma tájék, kisagy-hídszöglet, craniospinalis arteriak oszlása, tágassága normális. Vélemény: Mindkét oldalon apró fehérállományi gócos laesiok, demyelinisatios gócoknak megfelelhetnek. Felhívtam a neurologust telefonon keresztül mondott nekem kapkodva pár mondatot úgy hogy nem emlékezett rám és a számítógépen gyors megnézte az MR eredményét így mondta nekem hogy ő úgy véli vasculárisról van szó nem gyulladásos demyelinisatio és hogy a jobb kari gyengeség is csak vmi melléktünet mert nem is azon az oldalon van az MR-i tünet. Meg hogy 2 év múlva lenne szükség majd kontroll MR vizsgálatra de majd jelentkezzek be a magánrendelőjébe. Szeretnék tisztán látni szeretném konkrétizálni a dolgokat. most akkor vasculáris vagy demyelinisatos gócokról beszélünk? vagy amíg nem jön újabb tünet, panasz addig azt mondják vascularis aztán ha pár év múlva újabb tünetet produkálok akkor kimondják hogy SM-ről lehet szó? vagy? Vagy keressek másik orvost? Nem tudom mit tegyek. várom válaszát. Köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza SM témában

Kedves Kérdező!

Ön pár napja már kérdezett tőlem az MRI leletével kapcsolatban. Válaszoltam is rá.Bár a mostani levelében leírt fizikális vizsgálat biztosan nem tartalmaz olyan góctünetet, mely a klinikai gyanút SM irányában megerősíthetné, ennek ellenére egy ideig neurológiai megfigyelését javasolom, legalább 3-4 havonta személyes betegvizsgálat formájában. Azt, hogy neurológusa ez magánorvos legyen, vagy a TB támogatott egészségügy szakorvosa, azt mindenki maga dönti el, akár bizalmi alapon, vagy pénztárcája alapján.

Ismeretlenül azt javasolom, fogadja el, hogy egyelőre még egyik betegség sem bizonyított, emiatt ne szorongjon, éljen tudatosan egészséges életet.

Minden jót kívánok.Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2015. november 16., 19:33; Megválaszolva: 2015. november 17., 12:19
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Sm -tanács kérés
Tisztelt Doktornő! 2009februárja óta igazolt SM betegségem van. Ami látóideg gyulladással kezdődött. Kaptam akkoriban rebifet-et illetve avonexet...
SM? Látóideggyulladás? Gyógyszer?
Jó napot kívánok! Azt szeretném kérdezni, hogy 5évvel ezelőtt egy pontban homályosan láttam egy pontban a bal szememmel. Azt mondták...
Alkalmanként alkohol fogyasztás
Kedves Dr.Nő! SM beteg vagyok már 9 éve, jelenleg a Gilenya 0,5 Mg gyógyszert kapom, érdeklődni szeretnék, hogy okozhat e problémát a gyógyszerrel...
Sella
Tisztelt Válaszadó! Gondozott SM beteg vagyok, Lemtrada kezelést kapok. Az idei koponya MRI leletben a következőket írják: Anatómiai variáció: ...
SM és fogamzásgátlás
Tisztelt Orvosok! 19 éves vagyok,5 éve diagnosztizált sclerosis multiplex beteg. 2 shubom volt eddig,sajnos az agyvelő és a gerincvelő is érintett a...