kétségekközt

Tisztelt Dr.nő! A kislányom 5 éves, mozgásban beszédben most is le van maradva a korosztályától, / beszéd nem érthető, menése nem stabil, sokszor elesik./. 3 éves korában elküldték MR. vizsgálatra, azzal, hogy lehet hogy a gyerek ataxiás /mászás kimaradt/ Időre született, terhesség rendben volt/ MR. Vizsgálat eredménye: Közepes mértékben tágult, normális helyzetű IV. kamra A kisagyi sulcusok tágulata kifejezett. Az aquaeductus átjárható III. kamra normális tágasságú A frontális szarvak kissé tágabbak az átlagosnál A trigonum fölött a parietalis fehérállományban szimmmetrikusan magasabb jel van, elmosott kontúrral. Körülírt jelfokozódás az agyállományban nem látszik. Gátolt diffusio nincs Vélemény: Kisagyi atrophia A fehérállományi magas jelintenzitás ⁄ myelin ⁄ érési variáció lehet. Megszeretném kérdezni a véleményezés mit jelent, a továbbiakban a gyerek fejlődése során mire számíthatunk. Lesz-e javulás, az életkor haladtával mire számíthatunk. Rendes iskolába tud - e járni? Maga a diagnózis mit jelent? Felnőttként önálló életet tud-e élni, vagy segítségre szorul. Tisztelettel: L. Katalin

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza ataxia témában

tisztelt Érdeklődő!

Gyermeke diagnózisát, azaz a neurológus által felállított diagnózis nem írta ide, így ezt véleményezni nem tudom.

Az MR véleménye NEM DIAGNÓZIS, hanem az Mr-t leletező radiológus összefoglalója az agy Mr-el látható állapotáról. Ami kórosat leírnak, az egy lezajlott állapot, ami nem fog tovább romlani.

Ilyen aggyal a gyermeke lehet zseni is és lehet nagyon beteg is. Mert nem az Mr lelet, hanem a klinikai kép határozza meg a jövőjét és prognózisát. Elsősorba az, mi történt, milyen volt a terhesség, a gyermek állapota szülés után, milyenek voltak az első neurológiai leletei, milyen fejlesztő/habilitációs kezeléskre járt /vagy jár, milyen sikerrel. ennek alapján a neurológus állapítja meg a diagnózist, ennek az MR csak egy adaléka.

Ha nincs neurológusuk, aki gondozza a kisányt, akkor kérjenek neurológushoz beutalót. Ő majd megpróbál válaszokat adni a kérdéseire, de pontos prognózist nem tud majd mondani részletes vizsgálat után sem.

5 évesen már kezdeményezni kell a kislány gyógypedagógiai vizsgálatát, ezt Önök is, gyermekorvosuk is, az ovónők is kérhetik. Be fogják utalni a kislányt a Tanulási Képességeket vizsgáló bizottság elé, ahol részletes pszichológiai és gyógypedagógia vizsgálat után fogják kijelőlni, milyen iskolában képezhető. Ők tudnak majd abban is segíteni, milyen lehetőségek vannak arra, hogy önellátóvá váljon.

Remélem, kislánya általános iskolában fog tanulni és sikerül majd olyan szakmát megtaniulnia, amit ataxiával is el lehet végezni. Ennek támogatásához kívánok Önoknek sok türelmet!

Kérdés: 2015. október 28., 19:26; Megválaszolva: 2015. október 29., 23:16
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Klinikailag izolált syndroma?
Mini infarktus
Ön szerint ez probléma lehet vagy...
Fej felső rész zsibbadás
Mi a teendő?