tikkelés babánál

Tisztelt Doktornő! 9 hónapos kisfiamnál egy hónappal ezelőtt tikkelés-szerű tünetek jelentkeztek: pislogás, szemhunyorgatás hangadással, kiabálással vagy anélkül.Ilyenkor sokszor az egész arca grimaszba fordul. Újabban szipog is, köhécsel, mindenféle hangot ad ki, fejét ingatja hogy nem-nem, ez utóbbiak talán minden babánál előfordulnak és nem kórosak, nem tudom. Először úgy gondoltuk, az erőltetett pislogás egyféle önkifejezési forma, de egyre inkább úgy gondolom, hogy önkéntelen, előtte sokszor szúró érzés lehet a szemében mert odanyúl, megdörzsöli, vagy elromlik a kedve. Többnyire stresszes helyzetben jön elő, pl. etetés (ha nem ízlik neki vagy nem kér már) , vagy játék közben, ha nagyon meg akar valamit szerezni, vagy ha álmos/fáradt, de néha spontán is jelentkezik. Tudom, hogy a tikkelés gyermekkorban gyakori jelenség, de 2 éves kor körül jelentkezik általában először, egy 8 hónaposnál mi lehet ennek az oka, és mi lehet a kimenetele? Elmúlhat magától, ha igen, mennyi idő alatt? Kialakulhat akár Tourette szindróma is? Családban nincs ilyen betegség.Sajnos a gyermekorvos/védőnő ilyen pici gyerek esetében még nem találkozott ilyennel, teljesen tanácstalan vagyok, kitől kérhetnák információt.Ön találkozott már ilyen esettel? Attól félek, oltás következménye is lehet, ugyan nem a 6 hós oltás után jelentkezett, hanem 2 hónappal később, de hatással lehet az idegrendszerre így is. A sírása is kétségbeesettebb, élesebb azóta.Sajnos az alvása (mind nappali, mind éjjeli) nagyon rossz, nappal 20-30 percet alszik ketszer, ejjel pedig 1-2 hónapja orankent, akar felorankent felebred, es sokszor nehezen alszik vissza. Mar magam mellé vettem, hatha ugy jobb lesz, neha bejön de van hogy ilyenkor is keptelen visszaaludni. Gondolom ez az állapota hatással van az alvására is. Nagyon aggódom érte. Hamarosan megyunk neurológushoz, addig is szeretném az őn véleményét kikérni. Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza grimaszok csecsemőkorban témában

kedves anyuka!

örülök, hogy elmennek neurológushoz, és remélem, hogy mindegyik feltett kérdésére pontos választ kap majd. Addig is -vegye fel telefonos videóra a panaszolt jelenséget, mert valószínűleg a gyermekneurológusnál éppen semmi ilyesmit nem fog csinálni a baba. Márpedig ha azt kell eldöntenünk, hogy egy mozgásforma kóros vagy természetes- azt mindenképpen látni kell. A panaszolt jelenség személyes megfigyelése semmilyen vizsgálattal nem helyetesíthető.

Nem, ez nem tikk, és nem biztos hogy bármilyen komolyabb gond áll mögötte. Én úgy gondolom, hasfájás vagy reflux áll mögött. Az epilepsziát ki kell zárni, ezért kell a gyermekneurológiai vizsgálat (azt javasolnám, ha az első neurológiai vizsgálat során nem kap megnyugtató válaszokat, akkor epilepsziában jártas neurológust keressenek meg, mert csecsemőkkorban igen jelentéktelen grimaszokkal is járhat az epilepszia, és nem minden gyermekneurológus ért az epilepsziához, érdemes Epilepszia jártassággal akkreditált neurológus keresni.)

Igen, volt ilyen esetem, néha nagyon nehéz volt megítélni, mi is ez a jelenség. 2 esetben állt gyomortartalom-reflux a háttérben, egyszer nem találtam semmit, és elmúlt, és egy csecsemőnél epilepszia igazolódott.

A la-Tourette szindroma igen ritka, és még csak filmen láttam, még szakirodalomban sem olvastam róla, igaz, a tankönyvekben van 2-3 mondat róla. Ez egy pszichiátriai betegség, értelemszerűen nem csecsemő, hanem serdülőkorban jellemző. Ezt az akaraton kívül grimaszolással és káromkodással járó pszichiátriai betegséget láttatlanban is kizárnám.

Megnyugtató leleteket és feklszabadult babázást kívánok!

Kérdés: 2015. október 28., 10:31; Megválaszolva: 2015. október 29., 22:58
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Mi a teendő?
Agyi MR vizsgálat kiértékelése
Okozhatja túladagolás?
Nyeléssi probléma okai
Tisztelt Doktor úr! Édesanyámnak már kb. 10 éve vannak nyelési problémái.Egyre nehezebben tud lenyelni bármit is,a gyógyszerek bevétele is...
A koponya MR vizsgálata