Nehéz nyelés

Tisztelt Doktornő! Véleményt és szakmai tanácsot szeretnék kérni a problémámban, már nagyon az osszeomlás szélén állok és mindent megadnék a gyógyulásért. Tavaly felragasztott fogszabályzó első pár napjába mivel húzza a fogakat természetesen az embernek fáj a rágás. Én nem vártam meg sajnos amíg elmúlik, hanem egyből szilárd ételeket ettem gondoltam minél hamarabb megszokom annál jobb. Emiatt más hogyan rágtam hogy lehetőleg ne fájjon persze fájt. Amikor már nem húzta annyiira a fogamat a szabályzó kb.2-3 hét múlva kezdtem észre venni hogy étel nyelése után valami ottmarad még a torkomban amit lekell oblitenem. Gondolom máshogyan nyelek és azért de nem tulajdonitottam neki kulonosebb figyelmet. A gondok tovább jottek: Torokgyulladást kaptam, a rossz szájhigénia miatt és holyagok lettek a torkomban aztán lement a tüdomre és nagyon csunyán kohogtem 3 hétig tartott a teljes felépülésem. Annyira fájt a torkom ezidő alatt hogy szinte egyáltalán nemtudtam nyelni, sőt ekkortol kezdődott hogy gondolkodnom kellett a falat lenyelése elott. 2-xer is meggondoltam hogy lenyeljem e mielott lenyeltem. Gondoltam a torokgyulladás miatt van. De még rosszabb lett és miután felépultem még inkább nehezemre esett enni.Csak folyadékkal egyutt tudtam nyelni.[Ekkor már kb.3 honapja volt fennt a fogszabályzó.] Azt vettem észre hogy alvás utáni 2-3 órába [szinte] teljesen megszűnik a nyelési félelem, és rendesen tudok enni, de aztán visszajőn ez a valami hogy sokáig rágom az ételt és gondolkodom a lenyelés elott. Az egész addig húzodott hogy levetettem a fogszabályzót.Viszont ez a valami, ami inkább megszokáshoz áll a legkozelebb megmaradt és még alvás után se birtam a normális modon enni. AZ embernek hogy megtartsa az ételt a szályába mikor rágja, megfeszul a torka hogy addig ne csusszon le amig lenem akarja nyelni de nekem sokáig tartott ez a folyamat és aztvettem észre hogy elzsibbad a torkom mert sokáig kell ugy tartanom. Ez az ami 2-3 oráig tartott. úgy vélem a fáradás miatt esetleg sőt valoszinű, az evés úgynézett ki, hogy mikor rágtam az étel kezdett lecsuszni a torkomon de én meg visszakellett horognom mert még nem akartam lenyelni. Most ott tartok csak joghurtot tudok enni, de aztis elég nehezen sokszor volt fulladás féle élményem gondolom ez tovább fokozta a félelmet a szilárd étel evése iránt. Tukrozésem nem volt, de megyei korházban a gégészeten nem találtak semmit a torkomban. Feszultség csokkentot is kaptam, de nem használ. Van még esélyem a gyógyulásra? nagyon jólesne már egy jót ebédelni. Üdvozlettel: Egy reménytvesztett tinédzser

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza nyalészavar témában

tisztelt Érdeklődő!

Persze hogy van remény. Először az okokat kell felderíteni - nem biztos, hogy csak a fogszabályzó az elinditó ok, lehet véletlen egybeesés is. HA gégészeti ok nincs, érdemes neurológuhoz kérni beutalót, és van nyelési próba nevű röntgen vizsgálat is 8pl. belső struma is okozhatja) - de ezt a háziorvos tudja. Ha neurológiai ok és struma kizárásra került, akkor segít a pszichiáter. addig is érdemes vény nélkül kapható B1 vitamint szedni, napi 1-3 tablettát.

gyógyulást kívánok!

Kérdés: 2015. július 11., 19:44; Megválaszolva: 2015. július 12., 19:58
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Nolicin mellékhatása
Fülcsengés
Agydaganat ?
Agyi MRI eredmény illetve fülzúgás
Lábfájdalom,alvászavar.