További kérdések a CT kapcsán

Tisztelt Doktornő! Köszönöm a gyors választ! Én írtam a „CT lelet értelmezése – Hogyan tovább? ” kérdést. Abban az én leletemet küldtem el. Nem vagyok bizalmatlan a neurológusokkal, csupán minden eddigi törekvésünket csírájában elfojtották más szakorvosok, így nem jutottam el ideggyógyászhoz. 2010-ben pszichiátriai zárt osztályra kerültem, főként vizuális hallucinációk és erős insomnia miatt. Ekkor, ott a kórházban készült a CT vizsgálat, de a pszichiáterek, akik már első perctől antipszichotikumokkal tömtek, ügyet sem vetettek az eredményre, csak beleágyazták a zárójelentésembe, és annyit mondtak édesanyámnak, hogy a CT egyértelműen olyan elváltozásokat mutatott a neurotranszmitterekben, amik a skizofrénekre jellemzőek. Van ebben bármi igazság? Látható egyáltalán egy sima CT-n a neurotranszmitterekről bármi? Utal erre a lelet? Nem lett volna kötelességük tovább küldeni MRI-re? Paranoid skizofrénia diagnózist kaptam, és határozottan lebeszélték, eltérítették édesanyámat attól a szándékától, hogy további vizsgálatok történjenek, én pedig évekig nem is láttam, mik állnak ebben a leletben, és sokáig erős gyógyszerek befolyásoltak. Már mentes vagyok a pszichiátriától. De a bélyeg elhiteltelenít. Amikor kellett volna, még a nőgyógyász és a belgyógyász sem vett komolyan, miután megtudták a múltamat, a diagnózisomat. Egy neurológus hogyan fogadna? Egy hónapja folyamatos nyomást érzek a fejemben, sokszor fáj is, néha iszonyú élesen, pedig én egyáltalán nem vagyok fejfájós típus. (Bár párévente előfordult nagyon erős fejfájás.) Plusz borzasztóan szédülök, hetek óta szüntelenül, csak enyhülni szokott, de elmúlni nem. Vérnyomásom rendben. Napi rendszerességű hányások, és hányinger. Mindez összefügghet másik problémámmal, a bélférgességgel is. (? ) Az, mint kiderült, szűk fél éve áll fent. Eddig nem okozott ilyeneket. Lehet köze ezeknek a tüneteknek az agyam állapotához is? Ön csak natív vagy kontrasztanyagos MR-t is javasol? Mi a vascularis laesio? Kérem, mindenre válaszoljon.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza CT lelet témában

Kedves Kérdező!

Miután a leírt CT lelet valójában az Öné, ez csak megerősít abban a véleményemben, hogy további vizsgálatok szükségesek. A CT molekuláris szintű elváltozásokat, így a neurotranszmitterek elváltozásait sem tudja kimutatni. A pszichiáternek a lelet birtokában neurológiai konzultációt kellett volna kezdeményezni.Hogy nem tette meg, erre valószínűleg nyomós oka lehetett.Hogy lehetett e összefüggés a CT-vel kimutatott elváltozások és a pszihotikus tünetek közt, ezt nem tudnám megmondani.Nem Ön az egyedüli, akinek a betegsége pszihés tünetek formájában jelentkezik, ez a két szakma ebből a szempontból sok átfedést tartalmaz. A vasculáris laesió az agy bizonyos területeinek sérülése vérellátási zavar, érszükület, embólia, vagy érgyulladás következtében.

Azt, hogy milyen tipusú MRI vizsgálat történjen, szükséges e egyúttal angiographia elvégzése is, azt mindig a beküldő orvos dönti el.

Azt tanácsolom, vegye elő a CT leletét, és körzeti orvosától kérjen beutalót neurológiai szakvizsgálatra.Ezt ráadásul az is indokolja, hogy panaszai fokozódtak, fejfájás, hányinger, szédülés is jelentkezett, ezért ne késlekedjen. Az évekkel ezelőtt lezajlott betegsége nem "hitelteleníti és nem bélyegzi meg", ebben biztos lehet.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2015. április 18., 21:07; Megválaszolva: 2015. április 19., 08:35
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Zárójelentés értelmezése
Tisztelt Dr. Szappanos Zsuzsanna! Az elmúlt hetekben dekoncentráltnak érzem magam. Kicsit rosszabb a látásom, néha elbambulok több időre és...
Koponya CT, rtg, zsibbadás
Ezt az eredményt kaptam. Kell miatta nyugtalankodnom? Frontálisan mindkét oldalon kissé tágabb subarachnoidealis tér.Normál tág kamrarendszer...
Mi ez a csík a lábamon?
Kedves Doktorúr! Bal lábam talpán néha fura zsibbadásszerű érzéseket érzek és a farizomban görcsök szoktak jelentkezni hosszabb gyaloglás...
Normális jelenségről lehet szó?
Tisztelt Doktor Úr! Két kérdést szeretnék önnek feltenni. Először is, azt elmúlt időszakban többször tapasztaltam, hogy a szemem sarkából egy...
MRI értlekmezés