gyermekem epiliepsziás -e?

Tisztelt Dr nő! Kislányomnál 2 alkalommal fordult eddig elő olyan merev görcsös állapot mely mindig valami hatására történt pl leesett az ágyról, székről. Megijedt. Amikor ez a merevség kialakult olyankor a teste megfeszűlt szemei nyitva kiakadtak hangra nem reagáltak kb. 1-2 percig tartott.Utánna 2-3 órán keresztül bányadt, sápadt, levert volt, szinte csak bámult maga elé. A 3. alkalommal is elesett beütötte a térdét. Ekkor nem alakult ki a merevség csak a szemei lettek furcsák, elszürkültek és sápadt, levert, kimerült lett. Elküldöm Önnek a kislányom eeg eredményét. Sajnos nekem nem egyértelmű. A gyermekorvosom azt mondja nincs semmi baja, majd kinővi. Az én neurológusom pedig azt hogy epilepsziás... Kérem segitsen eldönteni hogy melyik a helyes. Köszönettel!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza epilepszia témában

Tisztelt Érdeklődő!

Az a döntést, hogy gyermek epilepsziás-e, nem háziorvosi kompetencia, hanem csakis a gyermeket SZEMÉLYESEN megvizsgáló, epilepsziában jártas neurológus (úgynevezett epilepszia specialista) döntheti el. A döntéshez nélkülözhetetlen, hogy a gyermeket vizsgáló orvos SZEMÉLYESEN (és nem áttételesen a szülők által) beszél legalább telefonon a rosszullétek szemtanújával.Ideális helyzetben a szülő videofelvételt készít a rohamról, és ezt nézi meg a neurológus. Az epilepszia specialista MINDIG SZEMÉLYESEN nézi meg a gyermek EEg-jét, mert akármennyire képzett az EEG-leletező orvos, a helyes döntéshez az EEg leletet és a gyereket, meg lehetőleg magát a görcsrohamot LÁTNI kell. Azt neurológust, aki más által megnézett és leírt EEg lelet alapján epilepsziás gyógyszert ír fel egy 3 éves gyermek fejlődő agyára, messze el kell kerülni.

Tehát keressen egy epilepszia specialistát (nem baj, ha nem gyermekneurológus, mert az epilepsziában jártasságot szerzett neurológus jól ismeri gyermekkori epilepsziákat) , aki gondozásba veszi a gyermekét, és tájékoztatja Önöket a pontos diagnózisról, prognózisról.

Gyógyulást kívánok kislányának.

dr. Kerekes Éva neurológus és gyermekneurológus, akkreditált epilepszia specialista

Kérdés: 2015. március 27., 08:40; Megválaszolva: 2015. március 28., 18:10
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Mededek hullám az eegn
Tisztelt Doktornő! Röviden a kérdésem annyi lenne, hogy az eeg vizsgálaton a meredek hullám epileptiform jelnek minősül-e, de a biztonság...
Lamolep és Rivotril
Tisztelt Doktornő! Az előbbi levelemből még egy kérdés kimaradt. Az, hogy ilyen magas dózisban szedem a Lamolepet, vagyis nem tudom, hogy annak...
Lamolep és Rivotril
Tisztelt Doktornő! Tegnap írtam Önnek, de a kérdéseimből van, ami kimaradt. Ha véletlenül van, amit újra megkérdezek, akkor elnézését...
Görcsös remegés
Tisztelt Doktornő! A kisfiúnknál pár napja fura tünetek jelentkeztek. Állítólag nem epilepsziás roham, mert akkor fájdalmakról adna jelet, de ő...
Folyamatos kézemelés.
Kedves Doktornő! Kisfiam lassan 3 éves! Mindig normális ütemben fejlődött, szépen mondatokban beszél már! Közösségbe jár, szívesen játszik...