Mire utal az MR felvétel után született orvosi vélemény?

Tisztelt Doktornő! MR vizsgálat után az alábbi orvosi véleményt kaptam kézhez: bal oldalon parietalisan minimális fehérállományi károsodás. Ezen az oldalon frontalisan apró pervascularis liquortér tágulat. Továbbá említve van még egy 2 mm-es cystosus képlet bal oldalon frontalisan az oldalkamra magasságában. Jelenleg elviselhetetlen tüneteim nincsenek, illetve amik vannak (kettőslátás, fejfájás) ritkán jelentkeznek, így a jelen miatt nem aggódom, de annál inkább aggódom a jövő miatt. A következő kérdéseim lennének: 1. Mennyiben befolyásolják ezek az eltérések az életemet? Arra gondolok, hogy nem mindegy, hogy az a fehérállományi károsodás valamilyen sérülés eredménye vagy egy leépülési folyamat kezdete… 2. Szükséges drasztikusan változtatnom az életmódomon. Jelenleg napi 0, 4-0, 8 dl (1-2 4 centes pohár) whiskyt meg szoktam inni, de mivel azt olvastam, hogy az alkohol is okozhat fehérállomány károsodást, ezért már ettől a mások szerint nem nagy mennyiségtől is tartok kissé. 3. Szükséges-e a MR-t idővel, pl. 1 év múlva megismételni? Válaszait előre is köszönöm!

Dr. Kerekes Éva válasza MR lelet témában

Tisztelt érdeklődő!

az MR vizsgálat csak egy kiegészítő vizsgálat, és csak egy jól képzett neurológus kezében jelent valamit, természetesen a beteg neurológiai vizsgálata után. Úgyhogy ezeket a kérdéseket az Önt vizsgáló neurológusnak tegye fel, és biztos vagyok benne, hogy megnyugtató választ kap majd.

A leírt eltéréseknek önmagukban semmit nem jelentenek, az is lehet, hogy veleszületett eltérésektről van szó, az is lehet, hoghy lezajlott betegség következményei, és lehetnek alhohol fogyasztás következményei. Ezt az Önt vizsgáló neurológus fogja megállapítani, és nem elsősorben az MR lelet alapján.

Ugynevezett primer (elsődleges) idegrendszeri leépüléssel járó betegségekre nem jellemző a fenti leírt lelet. Ami természetesen nem jelenti azt, hogy nem lesz Alzheimer vagy Perkinson kórja úgy 40 év múlva.

Hogy kell-e ismételt MR, azt az Önt kezelő neurológus fogja eldönteni. Bízzon benne.

Panaszmentességet kívánok

Kérdés: 2015. március 16., 12:03 ;Megválaszolva: 2015. március 16., 21:45
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Daganat lehet?
Tisztelt Doktornő! Gyerek korom óra migrénnel küzdök, 13 éves koromig sokszor aurával társult a migrénem, hála istennek mára azt kinőttem, de...
demyelinisatio?
Tisztelt Dr.nő! Az én panaszom a folyamatos vizelesi inger.jarok urologushoz rendszeresen Ö azt mondja johy a holyagom akkor is osszehuzodik mikor nem...
Oxigénhiány
Ajánlás kérése
MR vizsgálat kiértékelés