Mit mutat a fiam MR lelete?

Tisztelt Szappanos Zsuzsanna Doktornő! Gyermekem MR leletének értelmezésében kérem a segítségét. Két MR felvétele készült régebben. Mind két vizsgálat az én kérésemre készült, mert attól tartottam, hogy a fiam is örökölte a sclerosis multiplexet. Az első MR-en az ischaemiás gócon írtak le. Erre az orvosa annyit mondott, hogy valószínűleg szülésnél történt valami. Bár császármetszéssel született mégis hihető volt a magyarázata. 10 éves korábban készült a második felvétel. A doktornő annyit mondott, hogy nem látja értelmét az első felvétel ismétlésének, de azért megírta a beutalót. Még annyit mondott, hogy ha mégis örökölte a sclerosis multiplexet, akkor az a tini korában jöhet elő. A második felvételen az ischaemiás gócon kívül hippocampalis sclerosist írtak le. Erre annyit mondott a doktornő, hogy ne aggódjak, de azt, hogy ez végül is mi azt nem. Gyermekem betegségei: asztma, epilepszia (ezt valószínűleg tőlem örökölte, mert nekemis van annyi kivétellel, hogy a fiamnak életében kétszer volt nagyrohama) . Mivel most már 16 éves lesz ismét kértem, hogy ismételjük meg az MR vizsgálatot. A doktornő sértésnek vette azt mondta, hogy nem bízok meg a szaktudásában. Nem a szaktudásában kételkedem, hanem valószínűleg túl aggódó vagyok. Megkaptuk a beutalót, elkészült a felvétel. A doktornő visszajelzést nem kért, kontroll vizsgálatra viszont decemberben kell vinnem. Ezen a leleten ismét találtam olyan leírást, ami az előzőeken nem volt leírva. Szeretném megtudni, hogy mit takar az MR felvétel leírása úgymond érthetően. Eddigi MR leleteinek leírásában nem szerepelt a fehérállományi gócok leírása. Kérem jelezze ha olyan betegséget vagy diagnózist talál a felvétel leírásában, amire oda kéne figyelni? Van rá esély a lelet alapján, hogy ő is sclerosis multiplexes legyen? Tünete igazán nincs a fejfájáson kívül. Nálam is az állandó fejfájás miatt készült MR felvételem után lett felállítva a sclerosis multiplex diagnosztizálva, később lett liquor vizsgálattal alátámasztva. 7 évig a fejfájáson kívül más tünetem nem volt. A mostani MR felvételének leírása a következő: Az MRI vizsgálatnál kontrasztanyagot nem alkalmaztak. Szabályos kamrarencszer és extracerebralis liquorterek. A cerebralis fehérállományban a korábban látott apró, T2-FLAIR jelgazdag gócok figyelhetők meg, melyek száma és mérete nem nőt. A bal hippocampus test és farok jelenleg valamivel kisebb és magassabb T2-FLAIR, illetve DWI-trace jelű, mint a jobb. Az agyállományban egyéb kóros jelintenzitás, eltérés, diffúziós rendellenesség, haemosiderin depositio nem látható. Corticalis fejlődési rendellenesség nem észlelhető. Az orbiták, a sella-tájék és pontocerebellaris régió szabályosak. A craniospinalis átmenet szabályos. A sinus maxillarisokban vaskos lágyrész duzzanat, az epipharynxban adenoid hyperplasia figyelhető meg. vélemény: Bal oldali részleges enyhe hippocampalis sclerosis változatlan gyanúja. Apró, kérdéses kóreredetű és klinikai jelentőségű fehérállományi gócok. Ha valami problémát jelez a mostani MR lelete kérem, írja meg, hogy mi az és mi a teendő vele. Válaszát előre is köszönöm. Egy aggódó édesanya.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza epilepszia témában

Kedves Kérdező!

Remélem tudja, hogy a sclerosis multiplex nem örökletes betegség. Ilyen értelemben az aggodalmai teljesen feleslegesek.Levelében a gyermek leleteiről részletesen beszámol, de arról nem, hogy milyen állapotban van, mi indokolja az ön aggodalmait.

Mint a véleményben is egyértelműen leírták, az apró gócoknak klinikai jelentőségük nincsen. Ezek teljesen egészséges embereken is gyakran láthatók.Legjobb, ha ezzel nem foglalkozik. Annál inkább azzal, hogy a gyermek ezek szerint epilepsziás. Az MR vizsgálattal igazolt úgynevezett hippocampalis sclerosis az epilepszia betegségben kiváltó szereppel bír. Ma már az ilyen epilepsziások egyszerű műtéti beavatkozással teljesen gyógyíthatók.Erről a lehetőségről az Ön lakóhelyéhez legközelebb eső epilepszia centrumban kaphat részletes tájékoztatást és további segítséget.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2015. március 06., 22:14; Megválaszolva: 2015. március 07., 08:05
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Mi lesz, ha lejár az egy év?
Mri tovabbi kerdes segitseg ....
Agy mri angio nativ es kontrasztos...
Koponya MR és MRA vizsgálat...