Szükséges a műtét?

Szép napot kívánok! MR-vizsgálaton voltam, és értelmezni szerettetném a leletemet. 2010 óta van nyaki porckorongsérvem, de eddig nem vállalkoztam a műtétre. Viszont a mindig előjövő fájdalom, zsibbadás a jobb karomban már néha elviselhetetlen, ezért szeretném kikérni szíves véleményét, javaslatát. A nyaki lordosis elsimult. A ventralis csigolyaperemek és a kisízületi felszínek fnoman kihegyezettek. A csigolyatesteken magasságbeli megkeskenyedés nem látszik. A porckorongok víztartalma és magassága érdemben nem csökkent. A cranio-spinalis átmenet ép, a myelon a canalis spinalisban centrálisan ábrázolódik, benne körülírt kóros jelmenet változás nem mutatható ki. A C.V./VI.csigolya közötti discus dorsal felé kismértékben előboltosul, szűkíti a canalis spinalis és foramenek területét, érdemi dura vagy gyöki compressio nem látszik. A C.VI./VII. csigolya közötti discusból bal oldalon lateralisan és foraminalisan is terjedően 13X7 mm-es, cranio-caudalisan 12 mm-t nyúló hernia domborodik elő, mely a myelont ventralisan és jobb oldalon övező liquorteret kitölti, a myelon jobb oldali kontúrján ívelt, jelentősen benyomatot ad, a forament jelentősen szűkíti, a kilépő C7 gyököt comprimalja és dislocalja. Az elváltozásból kb. 6 mm-es darab jelmentes zónával övezett. Egyéb porckorongon körülírt kóros előboltosulás, protrusio, hernia nem látszik, a canalis spinalis és a foramenek nem szűkítettek, a gyökök lefutása szimmetrikus. Vélemény: Spondylosis et spondylarthrosis cervicalis incip. Protrusio disci intervert. C.V./VI. Hernia disci intervert. lat. et foramin. C.VI.-VII. 1.d. a sérvből valószínűleg kis darab kiszakadt. Köszönöm segítségét!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza nyaki porkorong sérv témában

Kedves Kérdező!

A nyaki VI.és VII csigolya közötti porckorong bal oldalon kiszakadt, és a lágy porcállomány kitüremkedése a nyaki 7. gyök nyomását okozza, ez magyarázza a visszatérő fájdalmakat. A porckorong egy része az oldalsó csontos csatornát elhagyva, a gerincűrben tovább terjeszkedve a gerincvelőn is benyomatot okoz.

Ez az állapot csak műtéttel kezelhető, aminek természetesen vannak kockázatai, de gyakorlott idegsebész kezében jó eredmény érhető el.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2015. február 26., 17:02; Megválaszolva: 2015. február 27., 07:01
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Nyaki fajdalom
MRI es arc es covid
Tisztelt Doktor Úr! A novemberi Covid fertőzésem óta fáj az arcom, fülem, stb., de minden leletem jó. Egy hete nagyon szédülök és a hangok is...
Agykoponya MR natív vizsgálat
Epilepszia?
Mi lesz, ha lejár az egy év?