Műtét indikáció vagy krónikus fájdalom?

Kedves Doktornő! 2013 októberében kerültem kórházba kiszakadt (22x21mm) porckorongsérvvel (L5-S1) , amit végül csak konzervatív kezeléssel kezeltek. 9 hónapig jártam gyógytornára, két MR készült, az utóbbi 2014 májusában ahol a kompressziót okozó porckorong darab már csak 3 mm nagyságot mutatott. Sajnos a fájdalom azóta sem múlt el, mindennap jelentkezik, terhelésre (néhány óránál hoszabb állás, ülés) és bizonyos mozdulatoknál felerősödik. Még mindíg képtelen vagyok háton aludni, és többször továbbra is előfordul hogy lesugárzik a fájdalom a lábfejembe és a vádlimba. Az lenne a kérdésem, hogy ez a fájdalom krónikus fájdalom szindróma lehet, vagy pedig műtéti indikáció, vagy van valamilyen más fájdalomcsillapítási módszer? Jelenleg egy magán gyógytornászhoz járok, aki szerint elképzelhető, hogy egy műtét csökkentené a fájdalmat legalább a lábamba. A rehabilitációs orvos azt ajánlotta, hogy próbáljak sportolni, de sajnos mindenféle mozgás továbbra is nagyon komoly derékfájdalmakat okoz, és képtelen vagyok a könnyű gyógytornán, vagy módosított piláteszen kívül mást végezni. Ön szerint egy esetleges műtét milyen mértékben tudna segíteni a fájdalmon, vagy esetleg tudnék-e más terápies módszerhez fordulni? Tanácsát előre is köszönöm.

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza krónikus fájdalom témában

Kedves Kérdező!

Amennyiben az MRI vizsgálat igazolta, hogy az S1 gyöki kompresszió jelentősen csökkent, a kiszakadt sérv mérete zsugorodott, akkor ennyi idő eltelte után én a krónikus fájdalom szindrómára voksolnék, és ennek megfelelő gyógyszeres és fizikoterápiás kezelést alkalmaznék. A Brexin és Algoflex helyett nem gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítókat, hanem krónikus fájdalom esetén használatos "áthangoló" terápiát javasolnék. A könnyű gyógytorna, és pilátesz szerintem nagyon megfelelő. Az Ön esetében a műtét kimenetele kockázatos, nem biztos, hogy meghozná a kívánt eredményt.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2015. február 19., 20:21; Megválaszolva: 2015. február 20., 16:54
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Mri lelet (Dva gyanú )
MR vizsgálat eredménye
Látás problémák
Csecsemő septum pellucidum hiánya
SM beteg lennék?
Üdv, Szorongásos tüneteim vannak több mint 10 éve. Pánikrohamok, amiket leküzdöttem, de az általános szorongas visszater. Sajnos hipochonder is...