Epilepsziás roham közbeni eszméletvesztés

Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a bátyámat az elmúlt éjszaka epilepsziás roham érte, amelyben egy nagy kiáltás volt, majd a szeme fennakadt, habzott a szája nyelvét elharapta, bevizelt, rángatózott és 4 óra hosszáig eszméletlen volt. Mentőt hívtunk neki, kórházba szállították, ahol "valamilyen szinten ellátták" az idegosztályon! Sajnos tudni kell a bátyámról, hogy súlyos alkohol problémával küzd és szerintem ettől alakult ki nála az epilepszia.Voltak neki kisebb rosszul létek, de ilyen még nem volt. Nagyon ijesztő volt. A kérdésem az lenne, hogy mennyire veszélyes az agynak vagy bárminek a hosszú eszméletvesztés? Gyógyszert nem szed és nem is szedett, háziorvosa nem tud a betegségéről! Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Kata

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza megvonásos GM témában

Kedves Kérdező!

A leírtak szerint a bátyjának "klasszikus" GM, azaz grand mal rohama volt. Alkoholistáknál ez a leggyakoribb rohamtípus, mely általában nem valódi epilepszia, az alkohol megvonás időszakában jelentkezik a leírt formában, hosszabb-rövidebb ideig eszméletlenséggel jár, felébredést követően zavartság észlelhető, mely csak fokozatosan tisztul fel. A mentősök és a felvételes kórházak jól ismerik ezt az állapotot, sajnos gyakran találkoznak vele. A feltisztulást követően a beteg kórházi kezelésre ritkán szorul, csak ha szövődmény, ismétlődő epilepsziás rohamok, vagy tartós delirium alakul ki. Az alkohol problémák megszűnése után ez az epilepszia gyógyul, az esetek többségében nem ismétlődik.Ritkán az alkohol függőség során egyéb központi idegrendszeri problémák is jelentkezhetnek, ezért neurológiai kivizsgálása is indokolt. A legfontosabb "gyógyszer" tehát az alkohol káros használatának felfüggesztése. A bátyjának be kell látnia, hogy önpusztító életmódja súlyos betegségekhez vezethet.Jó lenne, ha jelentkezne pszichiátriai szakrendelésen, vagy egyéb tanácsadó helyen.Át kell gondolni, miként tudna függőségétől megszabadulni.

Sajnos az epilepszia ellenes szerek ebben a roham típusban nem jelentenek védelmet, csak azzal lehet megelőzni, ha az érintett absztinenssé válik.

Sajnos, az alkohol függő betegeket nem könnyű meggyőzni, gyakran nem rendelkeznek betegség belátóképességgel. Remélem az Önök esetében ez nem így lesz.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2015. január 23., 16:46; Megválaszolva: 2015. január 23., 17:48
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Agydaganat?
Lelet értékelése
Szédülés, imbolygás
Vascularis mailformatio
Erős Fejfájás