Epilepszia és a gyógyszerváltás tervezett terhesség miiatt

Tisztelt Doktornő! 1 evesen virusos agyhartya es agyvelo gyulladasom volt.12 evesen kijott egy nagyroham, majd 2 kicsi.Tegretol CR 2x400 mg, 3x10 mg Frisium.Kisebb belso szemgolyorangasaim meg szeduleseim vannak, de ezt csak en veszem eszre, mindig felek, hogy egyszer elajulok, de 14 év óta ilyen nem történt.Nemsokara babat szeretnenk a ferjemmel, de az epileptologusom azt mondta, hogy akkor atallit Lamolepre a Tegretolrol, de mivel 14 eve szinte rohammentes vagyok es egybol eltalaltak a jo gyogyszert, kicsit kockazatos nem tudni, hogy reagalok mas gyogyszerre.Jo gyogyszer a Lamolep? Tudom, hogy gyogyszert kell valtanom a baba es az en erddekemben is. A Tegretolnál létezik, hogy túl régóta szedem, és jobb lesz a váltás? Szorongasra 5 eve szedtem rivotrilt, tiapridalt. Most este szedek egy 0.25 mg-os Frontint amit most hagyok el.Felek, hogy gyogyszervaltasnal rohamom lesz, nagyon rossz lelkiállapotba kerülnék egy rohamtól, lelkileg erősíteni kell magamat.Bár ha pozitívan nézzük örülök, hogy csak az epilepszia maradt vissza a betegségből, és rohammentes vagyok kivéve a szédelgéseket, és a szemgolyórángást, amit csak én érzek.Fokális epilepsziám van kórelőzmény alapján, a papír szerint, az EEG-ém rossz.Ön szerint mennyire hatásos a Lamolep a Tegretolhoz képest, hogy reagálnék rá? Van, olyan erős a hatóanyaga, mint a tegretolnak? Ön szerint van esély, hogy nem lesz rohamom? Válaszát nagyon szépen köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza epilepszia, terhesség témában

Kedves Kérdező!

A magam részéről a gyógyszerváltást nem látom kellően megalapozottnak.Nincs bizonyíték arra, hogy a carbamazepin (Tegretol) és a lamotrigin (Lamolep)

közt a teratogén hatás veszélyét illetően lényeges különbség lenne. A carbamazepin önnél már bizonyított, 14 éve rohammentes. A gyógyszer nincs a terhesség idején abszolút ellenjavallt szerek közt. Carbamazepin vérszint vizsgálattal tisztázható, hogy az Ön által szedett 2x400 mg dózis valamennyire csökkenthető-e, úgy, hogy a magzat és Ön is egyformán biztonságban legyenek. A szorongás viszont mindkettőjüknek árt.

Mindenképpen előnyös a monoterápia, tehát csak egy antiepilepticum, lehető legkisebb dózisban, ami még hatásos.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2015. január 10., 19:01; Megválaszolva: 2015. január 11., 15:15
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Agydaganat?
Lelet értékelése
Szédülés, imbolygás
Vascularis mailformatio
Erős Fejfájás