Érzéscsökkenés a kis- és gyűrűsujjban

T. Doktornő! 2014.08.10-én elestem, orsócsontom disztális vége repedt, 1 hét gipszsínt követően 5 hétig, 2014.11.24-ig volt gipszben a kezem. A gipsz felhelyezését követő 2 héttől kezem kis- és gyűrűs ujja folyamatosan zsibbadt, de mivel a gipszet nem éreztem kényelmetlennek, az változatlanul maradt. A gipszlevételt követően is fennálltak zsibbadásos panaszaim. A gipsz most kb. 3 hete nincs a kezemen, a kezem jól mozog, a többi ujjammal semmi probléma nincs, azonban ezen két ujjam is bár mozog, de erejüket gyengébbnek érzem, és ami a legzavaróbb, hogy bár a zsibbadást nyugalmi helyzetben nem érzem, fájdalmat nem okoz, tapintáskor, fogáskor eltérően érzékelem velük a dolgokat, akkor jelentkezik az a zsibbadós érzés. A gipszből az ujjaim kint voltak, folyamatosan tornáztattam is őket, de ebben a két ujjamban kb. 1, 5 hónapja zsibbadó érzés van. Kérdésem az lenne, hogy ennek hátterében mi állhat? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza nervus ulnáris témában

Kedves Kérdező!

Panasza egyértelműen a törés és az azt követő gipszeléssel függ össze. Az alkar kisujj felőli részét a nervus ulnáris nevű perifériás ideg látja el érző, és mozgató idegekkel egyaránt. Mint írja, az ideg ellátási területe, pontosabban IV. és V. ujj folyamatosan izgalmi jelenségeket mutatott, zsibbadt, feltételezhetően igen enyhe nyomás alatt állt.Ez leggyakrabban a csuklóízület magasságában jön létre, mert ez az ideg itt egy szűk csatornában fut ki a tenyérre, ezért könnyen beszorulhat. Az érző idegek adnak leg korábban izgalmi tüneteket, ez a magyarázata, hogy az említett ujjak most is jól mozognak, csak a "fonákérzés", vagy kisebb érzéketlenség maradt meg.

Szerencsére, ez a kellemetlenség kezelhető, elsősorban a csukló, az ujjak szakszerű gyógytornájával, az ideg teljes regenerációját elősegítő MilgammaN nevű vitamin készítmény 1-2 hónapos rendszeres használata mellett.

Nem írja, hogy a gipszlevétel után ilyen típusú utókezelést kapott-e, de ha nem, akkor még nem késő, kezdje el.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2014. december 10., 19:59; Megválaszolva: 2014. december 11., 06:45
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Agydaganat?
Lelet értékelése
Szédülés, imbolygás
Vascularis mailformatio
Erős Fejfájás