torrens syndróma

Kedves Doktornő! A problémánk a következő lenne.Van egy 10 éves kisfiam, aki lassan 3 hónapja elkezdett furcsa hullámozásokat csinálni a hasával, hol jobb hol bal oldalra.Elvittem a háziorvoshoz, és az ő véleménye szerint torrens szindróma gyanús.Visszagondolva ez már évekkel ezelőtt kezdődött.3éves kora körül állandóan kummogó hangot adott ki, volt olyan, hogy egy perc alatt többször, aztán ez elmúlt, és Kb. 1éve elkezdet nagyon sokat pislogni és meresztgetni a szemét, ez is elmúlt és most jött ez a hasmozgatás.Sajnos akkor még nem tudtam, hogy ezek valamiféle jelek! Beszélgetünk erről és nem tudja kontrollálni, csak 2 percre, Utána gyorsan és sokszor csinálja. Azt mondja olyan mint ha valami csikizné belülről.Ez mellett sajnos még mindig bepisil, melipralint szed rá Kb.fél éve. Megpróbáltuk elhagyni a gyógyszert de sajnos akkor bepisil.a kérdésem az lenne, hogy most mi a teendő? mit csináljak? Mi a jó ebben a helyzetben? Teljesen el vagyok keseredve, mert nem tudom mit kellene csinálnom, hogy javuljon ez az állapot?! Mi lehet ez? És mitől? Várom Válaszát! Mariann

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza Giles de la Tourette syndroma témában

Kedves Kérdező!

Gyermekén először 3 éves korában észlelt furcsa hangadások, majd az egy éve kezdődött szemmozgás, pislogás és a 3 hónapja jelentkező hasizom mozgások mind egy bizonyos betegség tünetei, mely Giles de la Tourette syndroma néven ismert. (Helyes kiejtése fonetikusan: "zsil dö la turett") Ez a név egy francia neurológus neve, aki ezt a betegséget először tanulmányozta, majd írta le részletesen.

Ez a gyermek és fiatal korban induló betegség az extrapyramidális betegségekhez tartozó, tic betegségekhez sorolható.

Okaként szerepelhet méhen belüli károsodás (toxicus) , de családi halmozódás is előfordul.

A tünetek egyszerű vokális(hangadás) , és összetett motoros(mozgásos) jelenségek kombinációja, számtalan típusa létezik.Gyermekénél a leírtak alapján a kombinált forma

alakult ki.

Sajnos, ezek a bizarr hangadások és a változó izomcsoportokban jelentkező (szem, végtag, törzs) mozgásos jelenségek gyakran járnak együtt egyéb kóros pszichés tünetekkel, kényszerességgel, szorongással is.

Feltételezem, hogy a gyermeket már látta pszichiáter, hiszen az éjszakai bevizelés miatt Melipramint szed. Megjegyzendő, hogy ez a gyógyszer a tic betegség szempontjából nem szerencsés, provokálhat bizonyos tüneteket.

Azt javaslom, hogy a gyermeket minél előbb a leírt betegségben jártas szakorvosnak, - gyermekneurológus, vagy pszichiáter.- kellene látni.Neurológiai kivizsgálást, koponya MRI, SPECT, és EEG vizsgálatot követően hatásos gyógyszerre kell beállítani. A gyógyszeres kezelés a betegség tüneteit enyhíti, de teljesen nem szünteti meg.

Enyhébb lefolyású esetben a kóros tüneteket a beteg részben kontrollálni tudja.Lehetnek spontán javulások is. Minden eset egyenként más és más, ezt előre megjósolni nem lehet.Remélem, hogy az Önök esetében a betegség enyhébb formájával kell számolni.Ennek ellenére biztos, hogy gyermeke gyógyulásához végtelen türelemre, megértésre és családi összefogásra lesz szükség.

Minden jót kívánok.

Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2014. december 06., 14:53; Megválaszolva: 2014. december 07., 08:07
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Agydaganat?
Lelet értékelése
Szédülés, imbolygás
Vascularis mailformatio
Erős Fejfájás