Epilepszia gyógyszer gyógyszerelése

Tisztelt Cím! A fiamnak idiopátiás generalizált epilepsziája van, 4 évig tünetmentes volt gyógyszerek mellett. Az utóbbi két évben viszont sok nagy rohama és hetente többször kisebb összezavarodásai voltak.Keppra napi 2500 mg, Petinimid napi 500 mg-ot szedett. Alvásmegvonásos EEG a gyógyszerek mellett is mutatott rohamokat, és, hogy az epilepszia fajtája nem változott. A régi gyógyszereit elkezdték leépíteni, most Convulexből napi 1200mg-ot, Kepprából 500 mg-ot szed. Nagy rohama nem volt 1 hónapja, kis összezavarodása hetente van. Nem olyan érzés, mint régen az absence rohamok, hanem mintha kezdődő nagy rohama lenne. A fiam 18 éves 60 kg-os. Az orvosa a Kepprát akarja visszanövelni a Convulex mellé. Viszont attól tartok, hogy ha napi 2500 mg nem hatott, a Convulex mellett sem fog hatni. Abban kérném ki a véleményét, hogy az Ön praxisában volt már olyan, hogy a Keppra elvesztette a hatóerejét évek múlva, létezhet ilyen? A Convulex tájékoztató papírján 60 kg-hoz 1500 mg napi adagot javasolnak. Lehet, hogy még kicsi az adag, amit szed, a gyógyszerszintje 58 ml. Köszönöm előre is a válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza a epilepszia témában

Tisztelt Érdelődő! Az Őn által leírt jelenség jól ismert, az agy "megszokja" a gyógyszert és a rohamok visszatérnek. Ha az adag emelése nem oldja meg a rohammenteséget, akkor a gyógyszret le kell váltani. Később érdmes, ha szükséges, újra visszaállítani a gyógyszert, mert az agy ismételten fogékonnyá válhat az adott készítménnyel szemben. És az epilepsziában, mint az orvostudomány más ágaiban, nagyon is jellemző a racionális biterápia: mikor két gyógyszert adunk együtt, mert ezek felerősítik egymás hatását. És az is előfordul, hogy egy harmadik gyógyszer beépítése a másik kettő mellé idézi elő a rohammentességet. Ilyenkor meg szoktuk próbálni leépíteni a korában szedett gyógyszer, de gyakran sikertelenül. Mert csak a 3 gyógyszer együtt hatékony. az adagok nagyon egyéniek, erről nem lehet nyilatkozni. Az Önök orvosa az Ön által leírtak alapján nagyon jól képzett epileptológus, bízzanak benne!

Kérdés: 2014. április 25., 14:22; Megválaszolva: 2014. április 28., 21:13
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Gyűrűs és kisujj szüntelen...
MR lelet értelmezése
Évek óta tartó szédülés
leukoaraiosis.