Agysérülés

Jó napot kívánok! Közeli családtagunk súlyos autóbalesetet szenvedett és sajnos a fejét ütötte be, ezáltal megsérült az agytörzs, homloklebeny.. A CT szerint az agytörzsben keletkezett vér felszívódott, viszont a homloklebeny vizenyős (sajnos nem tudom a pontos orvosi kifejezést, remélem ebből is megérti) . A beteg mozgatja a végtagjait, segítséggel ül, áll, kevés ennivalót eszik is, beszél, de sajnos legtöbbször elég zavaros és a családtagokat is ritkán ismeri fel. Ez mind érthető egy ilyen súlyos sérülés esetén, csak érdekelne, hogy mire számíthatunk a későbbiekben? Tud még valaha normálisan kommunikálni vagy emlékezni? Azt még fontosnak tartom leírni, hogy 5 hete történt. Tudom, hogy minden eset más, de nagyon aggódunk és minden nap reménykedünk.. Kérem, ha tud egy válasszal segítsen! Minden jót kívánok! Tisztelettel, Gabriella

Dr. Kerekes Éva válasza koponyasérülés témában

Tisztelt Érdeklődő!

Valóban nem lehet látatlanban prognózist mondani. De 5 hét után még van esély mindenre, persze rossz irányban is elindulhatnak a dolgok.

Aktív szakasz lezajlását követően mindenképpen javasolom egy jó szakemberekkel ellátott rehabilitációs osztály/intézmény megkeresését, mert ebben az esetben van esély a teljes rehabilitációra. Nagy jelentőséggel bír ilyenkor ha a család maximális segítséget nyújt az egészségügyi személyzetnek, akkor van esély a beteg motiválásara, ha a család maximálisan a beteg mellett áll és elvárja tőle is, hogy megtegyen mindent (az aktív rehabilitáció ilyenkor a beteg számára nagyon komoly teljesítmény, olyasmi, mint egy élsportoló edzései, és erre a beteg gyakran nem motivált, inkább csak fekszik az ágyban, a legnagyobb kihívás ilyenkor motiválni a beteget, és ez a család nélkül nem megy) .

Gyógyulást kívánok a betegnek és kitartást a családnak!

Kérdés: 2014. január 28., 09:44 ;Megválaszolva: 2014. február 01., 09:22
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
bessüpedt homlok
15 hónapos baba leset a székről homlokát fél arcát beütötte szemhéja belilult meg a homloka. sokára ment le a duzzanat, röngent nemcsináltak...
Egy motorbalesetes édesapa
Kedves Doktornő/Doktor Úr! Édesapám, aki 43 éves, 1 hónapja súlyos motorbalesetet szenvedett, szarvassal ütközött. Koponyaalapi törése...
Miért húzza a görcs?
A húgom autóbalesetet szenvedett, agysérülése lett.Egy 5cm-is agykoponyát vágtak ki és a nyomás illetve az agyvíz miatt kamra drain-t helyeztek be...
Kitágult, és fényre nemreagáló...
Barátnőm, még fiatal, 32 éves. Nemrégiben megütötte a koponyáját, hátul, a nyaki rész fölött kb. tenyérnyire. Utána hányingerre enyhe...
Mitől lehet?
Tisztelt doktor nő! Egy hete kb beütöttem a fejem, de nem volt semmi eszméletvesztés, hányás, ilyenek! Azota furcsán érzem magam, nemtudom h emiatt...