9 Gócnál az SM milyen esélyes?

Nyáron 2 nap alatt a jobb szemem látása 0-ra csökkent és a szemészetről a neurológiára küldtek ott azonnal steroidot kaptam majd 1-2 nap múlva MR. Ott 9 gócot találtak az agyamban. Más tünetre nagyon nem emlékszek. Nem rég volt még egy MR azt mondta az orvos hogy attól függ hogy kapok e majd hosszabb távú injekciós kezelést. Most akkor ilyenkor biztos már az SM vagy nem. Mert az orvos még azt modnta nem de a záró jelentésre meg hogy az"MR alapján SM igazolódott"

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza sclerosis multiplex témában

tisztelt Érdeklődő!

az első tünetnél (SM-nél shubnak nevezik) az SM lehetőságe soha sem biztos, ugyanis lehet átmeneti gyulladásos eredete a tüneteknek és MR képnek.

Az SM diagnózisa akkor válik valószínűnek, ha egy panaszmentes időszak után új tünet jelentkezik, és az MR képe új helyen jelenik meg góc, vagy az előző góc mérete növekszik. A diagnózis elengedhetetlne feltétele a gerincvíz-vizsgálat (liquor) és a kiváltott válasz.

Ha már a második shubot éli a beteg, és ezekből a kritériumokbúl néhány kritlérium megvan, akkor valószínűsitik az SM diagnózisát.

A hosszubb távú injekciós kezelés valószínűleg az interferon kezelés. Ezt 2 éven belül jelentkező SM shub után (! ) , illetve ha lassan rosszabbodó formáról van szó, akkor is 2 év múlva adnható.

Szóvan nem biztos, hogy SM, a záróra azért kell ráírni, mert egyébkébt az egészségügy pénztár nem fizeti ki a kezelését. Soha sem a zárónak, mindig az orvosnak kell hinni!

Kérdés: 2013. december 10., 21:07; Megválaszolva: 2013. december 12., 23:16
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Sclerosis multiplex
Szklerózis multiplex?
Kedves Doktornő/Úr! 4 évvel ezelőtt látóideg gyulladást kaptam sok vizsgálaton vettem részt, de pontos diagnózist nem tudtak felállítani....
E és B vitamin egyszerre?
Üdvözlöm! A következő dilemma miatt terveztem endokrinológushoz fordulni. Hét éve benigus formában zajló Szklerózis Multiplexem kordában...
betegség 71
Tisztelt Doktorur! Jelenleg 4 hónapja vagyok tudatában Szklerozis multiplex betegségemnek. A betegség első sub után stagnált nálam, állapotom...
SM beteg vagyok-e
Tisztelt Doktornő. 2014.01.16-án voltam SM protokoll szerinti koponya MR vizsgálaton, a következő leletet kaptam: Mindkét oldalon frontoparietalisan...