SM és gluténmentes táplálkozás

Páromat 2007 óta SM gyanúval vizsgálják, mert 9 gócot találtak az agyában. Évekig szinte változatlanok voltak az eredményei, azonban a legutóbbi MRI alkalmával egy új laesio volt megfigyelhető a centrális régióban. Egyéb novum nem észlelhető. A craniocervicalis átmenet szabályos. Az alapbetegség mérsékelt progresszivitású. Vélemény: SM (relapsus-remisszio kórforma) Ez állt a leletén. A neurológusa azt javasolta, hogy kezdje el az injekciós kezelést. Párom a Copaxonet választotta. Szerencsére alig vannak tünetei csak ritkán zsibbad a nagy lábujja. Azt viszont észre vette, hogy ha figyel a táplálkozására (gluténmentes ételeket fogyaszt, elhagyja az alkoholt stb) egyáltalán nincsenek tünetei. Azonban ha elengedi magát és szénhidrátokban gazdag ételeket és alkoholt fogyaszt akkor előjön a zsibbadás. Egyik kérdésem az lenne, hogy valóban indokolt-e az injekció használata vagy csak érdekből írták fel? A másik kérdésem a sclerozis multiplex és a gluténmentes életmóddal kapcsolatos. Párom kezelőorvosa még nem is hallott erről amit meglepve fogadtunk. Az alábbi linkeken Önök is olvashatnak ezekről a tanulmányokról, beszámolókról. Önöknek mi a véleményük ezzel az életmóddal kapcsolatban? Ha szükséges a teljes anamnézist illetve vizsgálati eredményeket el tudom küldeni (MRI video, leletek...) . Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel és köszönettel!

Dr. Kalóczkai Andrea válasza sclerosis multiplex témában

Kedves Kérdező!

Előre kell bocsátanom, hogy nem vagyok SM specialista. Azok a neurológus Kollégák, akik felirhatják a Copaxont biztosan sokkal többet tudnak a kezeléssel kapcsolatban. A véleményem: Jelen szakmai tudásunk szerint a Copaxon megfelelő terápia az SM kezelésére az Ön párjának állapotában. Ez a gyógyszer megelőzni hivatott az újabb gócok kialakulását az idegrendszerben, hiszen azok keletkezhetnek olyan helyen is, ahol komoly tünetet, működészavart okoznak, nem csupán a láb zsibbadását. Igy én is javaslom a kezelést. Folyamatos és nagy erőkkel zajlik további terápia utáni kutatás az SM-ben, és vannak jelenleg is igéretes molekulák, amik kivédik a romlást, de nem kell injekciókat adni (vagy tablettás, vagy időszakos infúziók) . A gluténre sokan "allergiásak", érzékenyek, és ez immunreakciónak minősül. Mivel az SM egy immunológiai betegség, igy a két dolog egymással összefügghet. Szerintem nem általánosan, de bizonyos, arra fogékony betegeknél biztosan.

Kérdés: 2013. július 25., 20:42; Megválaszolva: 2013. augusztus 07., 10:07
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Sclerosis multiplex
Szklerózis multiplex?
Kedves Doktornő/Úr! 4 évvel ezelőtt látóideg gyulladást kaptam sok vizsgálaton vettem részt, de pontos diagnózist nem tudtak felállítani....
E és B vitamin egyszerre?
Üdvözlöm! A következő dilemma miatt terveztem endokrinológushoz fordulni. Hét éve benigus formában zajló Szklerózis Multiplexem kordában...
betegség 71
Tisztelt Doktorur! Jelenleg 4 hónapja vagyok tudatában Szklerozis multiplex betegségemnek. A betegség első sub után stagnált nálam, állapotom...
SM beteg vagyok-e
Tisztelt Doktornő. 2014.01.16-án voltam SM protokoll szerinti koponya MR vizsgálaton, a következő leletet kaptam: Mindkét oldalon frontoparietalisan...