Távolító ideg bénulása agytörzsi cavernoma műtét után

Tisztelt Doktor Úr / Doktor Nő! Két hónapja bevérzett cavernomát állapítottak meg nálam, mely jobb oldali végtagbénulással és kettőslátással jelentkezett. A gyors ismételt bevérzés miatt egy hónapja eltávolították a híd és a nyúltvelő határán lévő 20 mm átmérőjű cavernomát iiletve az azt körülvevő haematomát. Úgy vélem szerencsés vagyok, a végtagbénulásom teljesen megszűnt, ami maradt az a kettős látás, melynek oka, hogy a bal szemem belülről kifelé haladva csak kb. középtájig tudja követni a job szemem mozgását, aztán ott marad. A fel-le és befelé mozgatás gond nélkül megy, csak kifelé mozdítani -szaknyelven távolítani- nem tudom a bal szemgolyóm. Ennek oka a távolító ideg (nervus abducens) bénulása. A kérdésem a következő lenne: Az a tény, hogy a bal szemem képes a szemem "belső sarkából" középtájig elmozdulni, jelenti e azt, hogy a távolító ideg némileg, de működőképes, vagy ezt az elmozdulást a többi izom együttes munkája végzi? A távolító ideg szakadása vagy teljes bénulása esetén is képes a szem "félútig" horizontálisan elmozdulni? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza szemmozgászavar témában

Tisztelt Érdeklődő!

Igen, az abducens ideg csak a szemgolyó középvonaltól távolító izmok működését szabályozza. Azért remélhető, hogya kettőslátása idővel megszűnik!

Tünetmentességet kívánok!

Kérdés: 2012. október 14., 15:12; Megválaszolva: 2012. október 18., 23:42
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Mini infarktus
Ön szerint ez probléma lehet vagy...
Fej felső rész zsibbadás
Mi a teendő?
Agyi MR vizsgálat kiértékelése