mucocele az agyban

Tisztelt Doktornő/Úr! A napokban voltam kontrasztos MR vizsgálaton, az alábbi kiértékelést kaptam: A bal oldalon a piramis csúcs környezetében látott elváltozás jelintenzitása alapján elsősorban mucocelének tartható. Külső és belső liquor terek szabályos tágasságúak, középvonali dislocatio nem látható. A korábban leírásra került normál variánsnak tartható cavum septi pellucidi ábrázolódik. A bal oldalon a piramis csúcs mellett közvetlenül szabálytalan alakú, a t2 szekvencián jelintenzív, t1 szekvencián mérsékelten jelintenzív, kb. 10 mm legnagyobb átmérőjű képlet látható, mely a jelintenzitás értéke alapján elsősorban mucocelének tartható. Egyebütt körülírt kóros jelintenzitású terület nem ábrázolódott. A bal oldali sinus maxilarisban polipoid jellegű nyálkahártya megvastagodás figyelhető meg, mely krónikus gyulladásra utal. A craniocervicalis átmenet szabályos. Mennyire ijedjek meg? Feltétlenül szükséges-e sebészeti beavatkozás? Az elváltozás milyen ütemben növekedhet (a tüneteim tavaly októberben kezdődtek: fejzsibbadás, bal oldali izzadás) . Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza mucocele témában

Kedves Érdeklődő!

Egyáltalán nem kell megijedni, a leírt elváltozások régi gyulladások maradványai, a fül mögötti légtartalmú csontban és a melléküregben. Az agyban kóros nem látható. Amennyire én tapasztalom, ezeket az idült gyulladások következtében megvastagodott nyálkahártya elváltozásokat ritkán műtik a Fül-Orr-Gégészek: ezt tőlük kell megkérdezni, kell-e műtét. Az elváltozás nem biztos, hogy növekedni fog: ez a további gyulladásoktól függ.

Kérdés: 2012. augusztus 27., 18:37; Megválaszolva: 2012. augusztus 30., 22:01
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Étkezés után vérnyomás esés?
MR eredmeny
Zsibbadás és szédülés
Fejbőr zsibbadás
Tisztelt Doktor Úr! A problémám ott kezdődött, hogy hajnalban felébredtem és az egész jobb fejrészem elzsibbadt, ez az érzés nem volt fájdalmas...
Lelet magyarázat
Tisztelt Doktor Úr! 2 éve volt egy nagyon erős fejfájásom ami látás és enyhe beszédzavarral társult. Akkor betudtam annak, hogy rettenetes stressz...