• Epilepszia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Egy olyan jellegű problémával fordulok Önhöz, hogy a barátnőm a múlt héten elvágta az ujját egy késsel. Nem volt nagy a vágás de ő nagyon megijedt. Szólt nekem hogy rosszul van és nagyon megijedt. Ezt követ hoztam egy zsebkendőt és ráfogtam. A vágás nem volt nagy, de úgy viselkedett mintha az egész ujját vágta volna le. Lefektettem az ágyra mert fal fehér lett. Ő közben elkezdett sírni és mondta hogy rosszul van és el fog ájulni. Ez így is lett... elájult és közben görcsbe állt az egész teste amíg el nem vesztette az eszméletét. Kb. 1-2 percig nem tért magához. Közben a szájából kicsordult a nyála ami vörös volt... arra gondoltam, hogy elharaphatta a nyelvét. Amíg nem volt magánál az oldalára fektettem és próbáltam magához téríteni az arca pofozásával és beszéltem hozzá, de nem sok sikerrel. Lassan magához tért és közben hörgő hangot adott ki. Amikor visszajött, hányt és sírógörcse lett. Nagyon ki volt borulva és nem emlékezett arra hogy mi történt. Amikor összezsedte magát kiment megmosakodni és akkor láttam, hogy szegény be is pisilt. Ez nem az első eset. A fogorvosnál is ez volt az egyik kezeléskor, illetve a János korházban is amikor vérvételre kellett menni. Ott, akkor 3 percig nem tért magához és szintén bepisilt. A fogorvosnál a szedálást követően (mert nála csak úgy lehet bármit is csinálni) lett rosszul és ott is sírógörcs lépett fel és bekakilt és pisilt. Azt tudom biztosan, hogy nem bírja a vért és az injekciós tű látványát, mert rosszul lesz. Kérdeztem a barátnőmet, hogy korábban volt-e valakinek hasonló problémája a családban, vagy korábban beütötte-e a fejét, de nemleges választ kaptam. Lassan tervezzük a gyerekvállalást, de ha a terhesség alatt is ez lesz, az nem hiszem, hogy jó lesz a gyereknek és neki, illetve alapjában is nyugtalanító a viselkedése ilyen helyzetekben. Nem tudom, hogy számít-e az, hogy viszonylag sokszor fáj a feje és általában csak a fájdalomcsillapító segít enyhíteni. Sokat stressel a legapróbb dolgokon is. Mit tehetünk?

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a epilepszia témában

        Kedves Kérdező! A barátnőjének ezek a rohamai nagy valószínűséggel ájulásos rosszullétek, bár arra a bepisilés és nyelvharapás kevésbé jellemző. Vannak olyan betegek, akiknél a stressz epilepsziás rosszullétet válthat ki. Mindenképpen javasolnék egy neurológiai kivizsgálást, a területileg illetékes epilepszia szakrendelésen, bár nem valószínű az epilepszia fennállása.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. november 20., 13:03; Megválaszolva: 2011. november 25., 11:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés