Hirdetés
      • Bokatörés - műtét nélkül?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr/Doktornő/ 4 napja bokatörést szenvedtem. Az ambuláns papírra a következőt írták(a lényeget emelem ki): a jobb belbokán és a tibia hátsó peremén disloc. nélküli törés. Dg: Fract. mall. int. et marg. post. tib. l.d. sine disloc. Syndesmolysis tibiofib.vl. d. sine disloc. A kezelőorvos azt mondta, szerencsés vagyok, hogy nem kell műteni...4 hét fekvőgipsz, 4 hét járógipsz. A kérdésem: valóban szerencsés vagyok, hogy nem kellett műteni? Miért? A legtöbb eset, amiről olvastam műtéttel volt és a gyógyulási/gipszben töltött idő rövidebb volt. Kicsit ijesztő a 8 hét gipsz...Jelenleg U sínben vagyok, 1 hét múlva kell mennem kontrollra. Igyekszem pihenni, fekszem, a lábam szinte egész nap fel van polcolva, mozogni csak a mosdóba menet szoktam. Vagy ha átmegyek egy másik helységbe leülni, feküdni, természetesen mankóval (1 db-ot írt fel az orvos, amit nem értek, 2 jobb lenne) és segítséggel. Hamarosan fekvőgipszet kapok. A kérdésem még, hogy műanyag gipszet vihetek, hogy azt tegyék fel fekvőgipsznek? Vagy felesleges majd csak a járógipszhez? Alvás közben elfordítottam a lábam óvatosan oldalra, mert csak úgy tudok aludni. Ezt lehet? Üdvözlettel, Gabriella

        Dr. Bogdán Aurél válasza a bokasérülés témában

        Valóban szerencsés, mert nem mozdult el a törés, így megúszta a műtétet annak minden lehetséges kockázatával együtt. Bár a röntgen felvételt nem ismerem, de a 8 hetet kicsit sokallom. Leírásából következtetve Én 6 hétig rögzíteném (3 hét fekvő, 3 hét járó), majd bokarögzítőben még 3-4 hét, de már kíméletes terheléssel és használattal. Biztos olyan jellegű lehet a törése, amiért a kolléga szükségesnek tartotta a 8 hét rögzítést. A műtéttel nem minden esetben lehet megúszni a gipszrögzítést, és nem is mindig rövidebb a gyógyulás. Ez a törés típusoktól, elhelyezkedésektől, társsérülésektől függ. valóban szerencsésebb lenne 1 pár mankó használata. Elmozdulás nélküli törésnél, a végtagduzzanat jelentős csökkenése után alkalmazható a műanyag gipsz, de ezt egyeztesse kezelőorvosával. A gipszrögzítésben nyugodtan fordulhat az ágyban.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. augusztus 02., 17:36; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 13:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés