• Farokcsont törés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Lányom februárban elesett, és májusban, mikor még mindig fájdalmai voltak, a röntgen farkcsont-törést állapított meg, és mondták, hogy a letört rész befelé fordult, és úgy rögzült. Azut mondták, hogy műteni nem lehet, mert fennáll a végbél záróizom sérülésének veszélye. Modta az orvos, hogy ez később, ha szülni akar, szintén problémás lesz. Járt vele UH-ra mágneses ,illetve lézer kezelésre, amitől kicsit javult az állapota. Mostanra újból el kezdett fájni Neki, még fekvő helyzetben is. Szeretném tudni, hogy van-e erre valami gyógymód, vagy idővel vissza áll-e eredeti állapotába ez a csont? Köszönettel:

        Dr. Bogdán Aurél válasza a farokcsont törés témában

        Sajnos ez egy elég rossz indulatú törés. Ha nagy elmozdulással jár és nem kerül helyretételre időben, akkor rossz helyzetben képes gyógyulni és székeléskor, közösüléskor és nem utolsósorban szüléskor okozhat panaszokat, nehézségeket. A műtéti helyretételnek valóban elég magas a kockázata. Ami enyhülést hozhat, azok a fizikoterápiás kezelések (iontoforézis, fürdő, masszázs,) speciális torna (hüvely és gáttorna) illetve a fájdalomcsillapító gyógyszerek. Ha ezekkel elfogadható tartományban tartható a fájdalom és a székelést, szexuális életet nem zavarja akkor nem szükséges a műtét, hisz a szülés császármetszéssel is megoldható. Ha viszont mindennapos, esetleg elviselhetetlen panaszokat okoz, akkor mérlegelendő a műtét, mely során a farokcsont rosszul gyógyult végét eltávolítják. ezekhez a műtétekhez a ortopéd, vagy a baleseti sebész gyakran igénybe veszi hasi sebész segítségét, akik rendszeresen operálnak a végbélnyílás környékén, így jelentősen csökkenthető a szövődmények kialakulásának valószínűsége.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. július 27., 14:23; Megválaszolva: 2011. július 28., 21:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: