• Denks műtét utáni gyógytorna!?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 4-szeri patella ficam után 2011.02.06-án volt egy denks műtétem, melyet 2 hét fekvő és 4 hét járó gipsz követett. Ezek után elkezdtem járni gyógytornára, először vízi, majd tornatermire, melyek száma kb 10-15 alkalom lehetett. Sajnos, vizsgáim, és egyéb problémák akadályozták a további gyógytornáimat, így nem mentem többet. Kérdésem az lenne, hogy van-e értelme újra elkezdenem a gyógytornát? A térdem nem dagad, nem fáj (vagy csak nagyon ritkán), és ha nagyon muszály rá is tudok guggolni, bár nem hossz ideig, mert azert van benne valami feszítő érzés. A combizmom viszont nagyon gyenge, de ezt gondolom konditermi edzéssel is tudnám erősíteni. Másik kérdésem: a térdemen egy hosszirányú vágás van, és amikor befeszítem a combizmom és kitapogatom a patella szalagomat, olyan mintha ketté lenne vágva hosszirányban, ezáltal mintha 2 helyen is tapadna a sípcsontomon. (Nem tudom mennyire érthető a leírásom, elnézést a pontatlanságért.) Valóban így van, vagy én érzem/gondolom rosszul?

        Dr. Bogdán Aurél válasza a denks műtét témában

        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján úgy gondolom, hogy jelen helyzetében elsősorban combizom erősítésre lenne szüksége. Erre legalkalmasabb gyakorlat a kerékpározás, gyorsúszás. A tapintás érzése én úgy gondolom nem valós. Ennél a műtétnél nem szoktunk a patella ínhoz nyúlni. Azt tudom elképzelni, hogy a csontblokk átültetésével keletkezett csontél az egyik amit érez, a másik pedig a térdkalács ín széle. Erről pontosabb választ az operáló orvosa tud adni, hisz Ő tudja milyen módon végezte el a beavatkozást.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. július 04., 13:21; Megválaszolva: 2011. július 05., 17:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
      • Infografika és videó
      • Hirdetés