Hirdetés
      • Cubitális alagút műtét

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/ Úr! Neurológus ENG vizsgálatra utalt be, bal alkar és 4-5 ujj zsibbadása miatt. Tinnel jel pozitív. Forment pozitív. Gyengült gyűrű képzés. ENG vizsgálat véleménye: enyhe cubitalis alagút szindróma ( a n. ulnáris compressziója inching technika alapján a könyökárokban van.) Kézsebész a műtétet javasolta azzal az indokkal, hogy ez általában rosszabbodni szokott. Kérdéseim: - Valóban indokolt a műtét? – Nem elegendő a zsibbadás aktív időszakaiban a fizioterápia? - Egynapos sebészet keretein belül a műtét megoldható, az estét már otthon lehet tölteni? - Helyi érzéstelenítéssel vagy altatással történik a műtét? - Hány nap múlva várható varratszedés? - Szükséges műtét után könyök rögzítés vagy elegendő a fedőkötés? - Mennyi időt vesz igénybe a gyógyulás? (láttam a műtétről készült felvételeket, elég nagy vágás szükséges az ideg felszabadításához) - Mivel számítógép előtt dolgozom, a könyöktájék állandóan terhelés alatt van, ez mennyiben befolyásolja a sebgyógyulást?- - Mennyi idő múlva lehet újra dolgozni (irodai, számítógép előtti munka, 8-10 ujjal történő gépelés? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Bogdán Aurél válasza a cubitalis alagút szindróma témában

        Vizsgálat nélkül nehéz megfelelő választ adni. A leírások alapján mindenképpen ajánlott a műtét. A fizikoterápia csak a tüneteket mérsékli, az okot nem szünteti meg. Az, hogy egynapos sebészet keretében el végzik-e a beavatkozást, az a műtétet végző osztály OEP finanszírozásától függ, erről operáló orvosánál érdeklődjön. Az érzéstelenítés is több mindentől függ. Alapbetegség, műtéti technika egyaránt befolyásolja. Lehet altatásban és hónalj érzéstelenítésben is. A varratszedés 7-10 nap között esedékes. A kar felkötése javasolt a műtétét után 1-2 hétig. A gyógyulás (a teljes használatig) 3-4 hetet vesz igénybe.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. június 16., 12:57; Megválaszolva: 2011. június 17., 10:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: